FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSSavez traži razgovor sa Sanaderom o poljoprivredi

ZAGREB, 22. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski seljački savez (HSSavez)zatražio je danas od premijera Ive Sanadera da s čelništvom te udrugezapočne razgovore o četiri njihova zahtjeva - o isplati poticaja upunom iznosu, o pokretanju razgovora oko ciljane i utvrđivanjaminimalne cijene mlijeka, o provođenju Zakona o poljoprivrednomzemljištu i prodaji zemlje saljacima, te zaustavljanju porasta uvozapoljoprivredno-prehrambenih proizvoda.
ZAGREB, 22. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski seljački savez (HSSavez) zatražio je danas od premijera Ive Sanadera da s čelništvom te udruge započne razgovore o četiri njihova zahtjeva - o isplati poticaja u punom iznosu, o pokretanju razgovora oko ciljane i utvrđivanja minimalne cijene mlijeka, o provođenju Zakona o poljoprivrednom zemljištu i prodaji zemlje saljacima, te zaustavljanju porasta uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

HSSavez traži razgovor s premijerom Sanaderom jer, kako tvrde, razgovori s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem nisu donijeli nikakve konkretne pomake u poboljšanju položaja seljaka.

Savez u otvorenom pismu predsjedniku Vlade traži da primi Upravni odbor te udruge i s njima započne razgovore oko četiri njihova zahtjeva.

Prvi je zahtjev isplata poticaja u poljoprivredi u punom iznosu i vremenskim rokovima po važećim zakonima i pravilnicima.

Navode pritom da su seljacima poticaji za prošlu godinu smanjeni bez ikakve najave i upozorenja, uz javne istupe ministra o povećanju novca za poticaje.

No, nije im jasno o kakvom se povećanju govori, te kao primjere smanjenja poticaja navode da je za kukuruz umjesto 1.250 kuna po hektaru plaćeno 800 kuna, za pšenicu umjesto 1.650 plaćeno je 1.250 kuna. Navode i da poticaji za uzgoj ženske teladi umjesto 1.500 kuna po grlu iznose 1.050 kuna, da su poticaji za mliječne krave 500 kuna, a zakonski je propisano 800 kuna.

Drugi je zahtjev Saveza pokretanje razgovora proizvođača i otkupljivača mlijeka oko ciljane cijene mlijeka, kao i utvrđivanje minimalne otkupne cijene mlijeka.

Definirana ciljna cijena svježeg sirovog mlijeka standardne kakvoće za kravlje mlijeko iznosi 1,798 kuna, za ovčje 4,620 kuna, a za kozje 2,384 kune, a nerijetki su slučajevi da se seljacima plaća po 1,2 kune, objašnjava HSSavez.

Ističe i da je od 2001. više puta rasla cijena mlijeka u trgovinama, da mljekarska industrija ostvaruje ekstra zarade, a seljačko mlijeko čini samo 30 posto cijene mlijeka u trgovinama.

HSSavez traži i provođenje Zakona o poljoprivrednom zemljištu i prodaju zemlje seljacima, te zaustavljanje porasta uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Navode da je 2004. zabilježen najveći uvoz tih proizvoda od samostalnosti Hrvatske od oko 1,45 milijarde dolara, što je više od sto tisuća komada goveda, te više od petsto tisuća svinja. Tragedija je da su poticaji najviše smanjeni u proizvodnjama gdje je i uvoz najviše porastao, navodi Hrvatski seljački savez u otvorenom pismu premijeru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙