FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Haradinaj se ne osjeća krivim

DEN HAAG, 14. ožujka 2005. (Hina) - Bivši kosovski premijer RamushHaradinaj u ponedjeljak se pred Haškim sudom (ICTY) izjasnio da se neosjeća krivim za progon i ubojstva Srba tijekom sukoba na zapaduKosova 1998/99., gdje je bio glavni zapovjednik gerilaca OVK.
DEN HAAG, 14. ožujka 2005. (Hina) - Bivši kosovski premijer Ramush Haradinaj u ponedjeljak se pred Haškim sudom (ICTY) izjasnio da se ne osjeća krivim za progon i ubojstva Srba tijekom sukoba na zapadu Kosova 1998/99., gdje je bio glavni zapovjednik gerilaca OVK.

Haradinaj (36), bivši zapovjednik Operativne zone OVK u Metohiji (koju Albanci nazivaju Dukagjin), na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom izjasnio se da nije kriv prema 17 točaka optužbi za zločine protiv čovječnosti i 20 točaka za kršenje ratnog prava i običaja.

Dvojica njegovih nekadašnjih dozapovjednika, Idriz Balaj (34) i Lahi Brahimaj (35), izjasnili su se da nisu krivi prema 16 točaka optužbi za zločine protiv čovječnosti i 19 točaka za kršenje ratnog prava i običaja.

Ramushev britanski odvjetnik Ben Emmerson najavio je podnošenje zahtjeva za privremeno puštanja na slobodu bivšeg kosovskog premijera, ističući da će se on temeljiti na presedanu da se osoba na tako visokom položaju predala ICTY-u istoga dana kada je primila optužnicu.

Haradinaj je prošloga utorka na sjednici kosovske vlade obznanio da je protiv njega podignuta optužnica te da zbog toga podnosi ostavku, a idućeg su se dana on i dvojica suoptuženih predali ICTY-u.

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen izjavio je kako je spreman dati potrebna jamstva ICTY-u za Haradinajevo puštanje na slobodu do početka suđenja.

Haradinaja, Balaja i Brahimaja tereti se za sudioništvo u udruženom zločinačkom pothvatu radi učvršćenja potpune kontrole OVK nad Metohijom, za napade, progon i nasilno uklanjanje srpskih civila te nasiljem priječili svaki oblik suradnje Albanaca i Roma sa Srbima.

Haradinaj zvan "Smajl", bio je zapovjednik operativne zone, Idriz Balaj zban "Togeri", zapovjednik posebne postrojbe OVK "Crni orlovi" a Brahimaj zvan "Cigan", dozapovjednik operativne zone.

Svi zločini na koje se optužnica odnosi počinjeni su između 1. ožujka 1998. i 30. rujna 1998. na teritoriju kosovskih općina Dečani, Peć, Đakovica, Istok i Klina protiv srpskog civilnog stanovništva i onih Albanaca i Roma za koje se smatralo da surađuju sa Srbima ili da ne podupiru OVK.

Haradinaja, Balaja i Brahimaja tereti se po individualnoj kaznenoj odgovornosti da su planirali, poticali, naređivali, počinili ili na druge načine pomagali i podržavali počinjenje zločina.

Snage OVK su zastrašivanjem, premlaćivanjem ili na druge načine izbacivale srpske i romske civile iz njihovih sela, ubijajući one koji su odbijali otići, navodi se u optužnici. Također se dodaje da su u zoni "Dukagjini" pripadnici OVK oteli brojne civile, među kojima su desetine nestale. Haradinaja i druge tereti se da su u kolovozu 1998. uspostavili zatočenički logor Jablanica, u kojem je mučeno, ubijeno i nestalo najmanje 16 civila.

Tereti ih se i za nestanak 39 srpskih, romskih i albanskih civila čija su tijela, ili njihovi dijelovi, u rujnu 1998. nađeni u kanalu jezera Radonjić i na farmi Ekonomija kod sela Rznića.

U optužnici se ističe da je Haradinaj, koji je prije rata na Kosovu radio kao izbacivač u Švicarskoj, snage OVK držao disciplinirano te da je znao osobno zapovijediti i sudjelovati u premlaćivanju zatočenih civila, da je osobno sudjelovao u otmicama civila koji su kasnije nađeni mrtvi ili da je prešutno odobravao kažnjivo ponašanje podređenih, uključujući egzekucije zatočenih.

Balaja se tereti da je, kao zapovjednik "Crnih orlova", također osobno sudjelovao u otmicama, premlaćivanju i ubojstvima civila.

Brahimaja optužnica tereti za premlaćivanja, mučenje i ubojstva zatočenika u logoru Jablanica, kojim je zapovjedao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙