FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Haradinaj otputovao u Haag

PRIŠTINA, 9. ožujka 2005. (Hina) -
PRIŠTINA, 9. ožujka 2005. (Hina) -

Dosadašnji kosovski premijer Ramush Haradinaj, koji je u utorak službeno podnio ostavku na dužnost, otputovao je u srijedu nešto poslije 11 sati u Haag, kako bi se suočio s optužnicom koju je protiv njega podigao Haaški sud.

Haradinaj, koji je u Haag otišao dobrovoljno, otputovao je specijalnim zrakoplovom zajedno sa suprugom, novinarkom Radio televizije Kosova Anitom Muqaj.

Haški tribunal optužio je Haradinaja u vezi s djelovanjem tijekom rata na Kosovu, kad je bio zapovjednik bivše Oslobodilačke vojske Kosova za bivšu operativnu zonu Dukađinija, no optužnica je za sada zatvorena i njezini detalji još uvijek nisu poznati.

Vlasti u Prištini priopćili su nakon njegova odlaska da je zajedno s Haradinajem u Haag otišao Lahi Brahimaj, jedan od lokalnih zapovjednika bivše OVK za područje zapadnog Kosova, protiv kojega je također podignuta optužnica pred haškim tribunalom.

U prištinskoj zračnoj luci primijećene su pojačane snage sigurnosti, a okupilo se oko 300 do 400 građana, osobito iz zapadnoga dijela Kosova. Haradinaj nije dao nikakvu izjavu novinarima prije odlaska.

Dosadašnji kosovski premijer izjavio je u utorak na konferenciji za novinare da je nevin i da će to dokazati u Haagu. Dodao je da je optužnica podignuta protiv njega i suboraca pripremljena u Beogradu i kao takva je neutemeljena. Pozvao je građane Kosova da sačuvaju mir, a od kosovskih institucija je zatražio da rade na ispunjenju standarda i ubrzavanju procesa za ostvarivanje neovisnosti Kosova.

Optužnica protiv čelnika kosovske vlade i jednoga od najistaknutijih bivših zapovjednika OVK-a izazvala je brojne reakcije. Kosovske institucije optužnice protiv Haradinaja i bivših boraca OVK-a nazvale nepravednim, dok s druge strane pozdravljaju njegovu spremnost da se suoči s pravdom.

Policija UNMIK-a i kosovska policijska služba objavile su u srijedu da je situacija na Kosovu mirna te da nema nikakvih najava o bilo kakvim prosvjednim okupljanjima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙