FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U pritvoru ICTY-a Haradinaj i suoptuženi Ljah Brahimaj

ZAGREB/DEN HAAG,9. ožujka(Hina) - Dosadašnji kosovski premijer RamushHaradinaj u srijedu je iz Prištine doputovao u Nizozemsku gdje je,nakon dobrovoljne predaje, smješten u pritvor Haškog suda (ICTY), kojiga je optužio zbog ratnih zločina OVK na Kosovu.
ZAGREB/DEN HAAG,9. ožujka(Hina) - Dosadašnji kosovski premijer Ramush Haradinaj u srijedu je iz Prištine doputovao u Nizozemsku gdje je, nakon dobrovoljne predaje, smješten u pritvor Haškog suda (ICTY), koji ga je optužio zbog ratnih zločina OVK na Kosovu.

Uz Haradinaja je u Nizozemsku doputovao i njegov suooptuženik i rođak Ljah Brahimaj, koji je također pritvoren nakon predaje.

Glasnogovornik ICTY-a Jim Landale potvrdio je da su poslijepodne Haradinaj i Brahimaj stigli u pritvor suda u Scheveningenu.

U vrijeme potvrde njihovog dolaska u pritvor optužnica još nije bila otpečaćena, a spekulira se da su optuženi za zločine nad Srbima i albanskim kolaboracionistima te da je s njima optužen i treći pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Haradinaj je tijekom sukoba na Kosovu 1998/99. zapovijedao "Grupom Đukadini" OVK, u području Dečana, koje je smatrano snažnim uporištem albanskih gerilaca. Njegov ujak, drugoptuženi Ljah Brahimaj, bio je pripadnik te postrojbe.

Ramush Haradinaj, koji je nakon izbora u studenom 2004. izabran za kosovskog premijera, na jučerašnoj je sjednici vlade u Prištini obzanio da je primio hašku optužnicu i da podnosi ostavku, te za danas najavio svoju predaju sudu.

Iz prištinske zračne luke Slatina ispratilo ga je oko 200 pristaša, a u Rotterdam je prebačen zrakoplovom KFOR-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙