FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC vjerojatno neće mijenjati proizvodne limite

ISFAHAN, 14. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Ministri za naftu članicaOPEC-a vjerojatno neće mijenjati proizvodne limite na ovotjednomsastanku u Iranu usprkos snažnom skoku cijena nafte blizu rekordnihrazina, izjavili su u ponedjeljak izaslanici i ministri.
ISFAHAN, 14. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Ministri za naftu članica OPEC-a vjerojatno neće mijenjati proizvodne limite na ovotjednom sastanku u Iranu usprkos snažnom skoku cijena nafte blizu rekordnih razina, izjavili su u ponedjeljak izaslanici i ministri.

"Visoka razina cijena i dovoljna opskrba tržišta sirovom naftom otežala je OPEC-u donošenje odluke o povećanju odnosno smanjenju proizvodnje", kazao je iranski zastupnik u OPEC-u Husein Kazempour Ardebili.

"U kontekstu uvjeta na tržištu čini se da je povećana mogućnost da OPEC na sastanku u Isfahanu zadrži proizvodni plafon na 27 milijuna barela sirove nafte dnevno za svih 10 članica", dodao je Ardebili.

Indonezijski ministar za naftu Purnomo Yusigiantoro kazao je da OPEC prekoračuje službeni proizvodni limit za oko 500 tisuća barela dnevno i da zasad ne bi trebao mijenjati plafon.

"OPEC trenutno premašujem limit za oko 500 tisuća barela dnevno jer je ukupna proizvodnja u članicama OPEC-a 29,5 milijuna barela dnevno a u Iraku oko dva milijuna barela dnevno", kazao je on novinarima.

On očekuje da će u razdoblju nakon travnja potražnja pasti za 1,3 milijuna barela dnevno. "To znači višak proizvodnje od oko 1,8 milijuna barela dnevno pa će Indonezija predložiti da OPEC razmotriti svoju aktualnu kvotu", naglasio je Purnomo.

"OPEC će nastojati utjecati na stabilizaciju cijena održavanjem aktualnog plafona proizvodnje odnosno toleriranjem prekoračenja proizvodnje kao što je bio slučaj i u 2004", kazao je predsjednik OPEC-a i kuvajtski ministar za naftu šeik Ahmad al-Fahd al-Sabah.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙