FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ostale na visokoj razini od gotovo 52 dolara po barelu

LONDON, 1. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Visoke cijene nafte zadržalesu se u utorak na najvišoj razini u protekla četiri mjeseca od oko 52dolara po barelu, poduprte hladnim vremenom u SAD-u koje je zaoštrilopotražnju za lož-uljem.
LONDON, 1. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Visoke cijene nafte zadržale su se u utorak na najvišoj razini u protekla četiri mjeseca od oko 52 dolara po barelu, poduprte hladnim vremenom u SAD-u koje je zaoštrilo potražnju za lož-uljem.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu devet centi na 51,66 barela. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 11 centi na 49,95 dolara.

Cijene su se zadržale na visokoj razini u kontekstu prognoza analitičara da će američke zalihe destilata šesti tjedan uzastopce zabilježiti pad zbog jake hladnoće na sjeveroistoku SAD-a.

Zalihe lož-ulja već su sedam posto ispod prošlogodišnje razine a analitičari su predvidjeli da će ovog tjedna potražnja za lož-uljem porasti oko 14 posto iznad uobičajene razine.

Visoke cijene odvratile su čelnike OPEC-a od glasnog razmatranja mogućnosti smanjenja proizvodnje u drugom tromjesečju.

"Činjenica da je cijena barela premašila 50 dolara možda će ublažiti potrebu za razmatranjem smanjenja proizvodnje", kazao je zamjenik glavnog tajnika OPEC-a Adnan Shhab-Edin a zadržavanje aktualnih proizvodnih limita poduprli su i Kuvajt, Katar, Venezuela i Indonezija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙