FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte iznad 51 dolara zbog nastavka hladnog vremena

LONDON, 24. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte učetvrtak su na američkom tržištu dosegnule nove najviše razine uzadnja četiri mjeseca iznad 51 dolara po barelu zbog očekivanjanastavka hladnog vremena u SAD-u koje bi trebalo potaknuti potražnjuza stiješnjenim zalihama lož ulja.
LONDON, 24. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte u četvrtak su na američkom tržištu dosegnule nove najviše razine u zadnja četiri mjeseca iznad 51 dolara po barelu zbog očekivanja nastavka hladnog vremena u SAD-u koje bi trebalo potaknuti potražnju za stiješnjenim zalihama lož ulja.

Cijena barela sirove nafte porasla je 41 cent, na 51,58 dolara, najvišu razinu od početka studenoga i nekih 5 dolara ispod rekordne razine zabilježene u listopadu. Londonski Brent poskupio je 58 centi, na 49,09 dolara.

Tržišta čekaju smjernice od novih podataka o zalihama nafte u SAD-u, za koje očekuju da će pokazati pad zaliha destilata za 1,8 milijuna barela te povećanje zaliha nafte za 600.000 barela.

Rast cijena nafte doveo je do promjene fokusa Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) s mogućeg smanjenja proizvodnje u cilju obuzdavanja prekomjernog rasta zaliha u drugom tromjesečju, na potencijalno stišavanje cijena kroz povećanje proizvodnje.

"Ako će cijene dodatno rasti OPEC će reagirati kako bi pomogao njihovu smanjenju", kazao je čelnik toga kartela i kuvajtski ministar nafte šeik Ahmad al-Fahd al-Sabah.

Poticaj jačanju cijena pružila su i očekivanja rasta potražnje u ovoj godini, posebice iz Kine, iako je oštro smanjenje kineskog uvoza nafte u siječnju na najniže razine u zadnjih 14 mjeseci pokazalo da drugi najveći svjetski potrošač tog energenta možda nije imun na cijene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙