FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 13. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4,30 sati.
ZAGREB, 13. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

SPLIT

Ništa se neće dogoditi ne počnu li pristupni pregovori 17. ožujka, iako Hrvatska Vlada i dalje vjeruje da će pregovori tada početi, rekla je u subotu u Splitu ministrica vanjskih poslova i europskih integracija na otvaranju seminara o europskim integracijama, dodajući kako prije i poslije tog datuma sve hrvatske obveze ostaju. "Datum 17. ožujka samo je početak jednoga procesa, a prije i poslije toga datuma sve hrvatske obveze ostaju" rekla je ministrica Kolinda Grabar Kitarović na seminaru na kojem sudjeluju novinari iz Hrvatske, BiH i Srbije i Crne Gore. "Želimo razgovarati s EU-om na koji se način Unija želi uključiti u praćenje ispunjenja hrvatskih obveza", rekla je ministrica, naglasivši da je u hrvatskom interesu da se to pitanje što prije riješi. Čak i ako datum početka pristupnih pregovora bude odgođen, Hrvatska neće izgubiti status kandidata niti pristup predpristupnim fondovima kojima se koristi, rekla je Grabar Kitarović.

RIM

Talijansko Izborno povjerenstvo zabranilo je Alessandri Mussolini, unuci fašističkog diktatora Benita, da se kandidira na predstojećim lokalnim izborima, objasnivši kako je falsificirala određeni broj potpisa potrebnih za kandidiranje. Predsjednica ekstremno desnog Pokreta socijalne alternative, namjeravala se kandidirati za predsjedništvo pokrajine Lazio čiji je glavni grad Rim, jedne od 14 talijanskih pokrajina u kojima će se 3. i 4. travnja održati lokalni izbori. Izborno povjerenstvo procijenilo je da je 871 potpis potpore Alessandri Mussolini lažiran. "Ovo je atak na demokraciju. Ako će isključiti Socijalnu alternativu onda to moraju učiniti i sa svim drugim strankama, jer su i njihovi potpisi lažirani", rekla je za Reuters Mussolini. Stranku je osnovala 2003., a ranije je radila kao model te je pokušala ostvariti glumačku karijeru. Često u javnosti brani reputaciju svojeg djeda.

LONDON

Četrdesetogodišnja Britanka, majka četvero djece, Ann Daniels u subotu ujutro krenula je iz Sibira prema Sjevernom polu, nadajući se da će postati prva žena koja će onamo uspjeti stići sama, izvijestile su agencije.

Daniels je s rta Arktičevski na krajnjem sjeveru Sibira krenula jutros u 7,30 po lokalnom vremenu. Njezino putovanje trebalo bi trajati 60 dana. Novinarima je prije polaska rekla kako je u naprtnjači, među ostalim ponijela i revolver velikog kalibra u slučaju susreta s velikim bijelim medvjedom. Sa sobom je ponijela najnužnije stvari, a ostala prtljaga čija ukupna težina iznosi 125 kg, povremeno će joj biti izbacivana iz helikoptera na njezinu putu prema odredištu. Prije Danielsove isti je pothvat prošle godine pokušala Francuskinja Dominick Arduin, no njezin je put završio tragično. Zahvatila ju je oluja, zbog koje je popucao led te se utopila. Do sada su na Sjeverni pol "u solo varijanti" stigla samo dvojica muškaraca, Norvežanin Borge Ousland koji je krenuo iz Rusije, početkom 90-tih i Britanac Pen Hadow, koji je krenuo iz Kanade 2003.

LJUBLJANA

Krajem idućeg tjedna u Ljubljani će se održati prvi sastanak hrvatsko-slovenske komisije za povijesna pitanja, javila je subotu navečer slovenska televizija koja se poziva na izvore u ministarstvu vanjskih poslova. Isti izvor, javila je slovenska televizija potvrdio je i zajednički sastanak dviju vlada koji bi se na proljeće trebao održati u Hrvatskoj. Istodobno, slovenski premijer Janez Janša popodne je novinarima u pauzi sastanka svoje stranke koja raspravlja o održavanju izbornog kongresa ponovo potvrdio privrženost svoje vlade što skorijem uključivanju Hrvatske u Europsku uniju. "Početak pregovora EU-a s Hrvatskom u strateškom je interesu Slovenije", izjavio je Janša, a prenosi slovenska agencija STA. Janša je dio odgovornosti za pogoršanje odnosa dviju država u drugoj polovici prošle godine pripisao i svom prethodniku, bivšem premijeru Antonu Ropu.

DULUTH

Osumnjičenik za silovanje, napad i druga kaznena djela, 33-godišnji Afroamerikanac Brian Nichols optužen da je u petak u sudnici u Atlanti ustrijelio tri osobe, uhićen je u subotu u jednom apartmanskom naselju u Atlanti, izvijestili su dužnosnici. Na suca, stenografa i jednog novinara Nichols je pucao u petak u sudnici u Atlanti, a zatim po izlasku iz zgrade na policajca. Među smrtno stradalima je sudac Visokog okružnog suda Fulton Rowland Barnes koji je uživao veliki ugled među odvjetnicima i sucima u Atlanti. Nicholsa se sumnjiči i za ubojstvo agenta Američkog ureda za imigraciju čije je tijelo pronađeno rano jutros.

WASHINGTON

Naoružani muškarac u subotu je otvorio vatru na vjerskom skupu koji se održavao u hotelu Sheraton u mjestu Brookfield u američkom Wisconsinu i ubio sedam osoba, a zatim je izvršio samoubojstvo, izvijestila je policija. Muškarac je ozlijedio još četiri osobe. Identitet 45-godišnjeg ubojice još nije objavljen niti su poznati motivi njegova napada. Među ubijenima su i dvojica dječaka od 15 i 17 godina. U policiji pretpostavljaju da je ubojica bio član vjerske zajednice koja je u hotelu imala skup ili je na neki način s tom zajednicom bio povezan. Riječ je o evanđelistima okupljenim u zajednicu Živa Crkva Božja koji su se već pet godina okupljali na istom mjestu u hotelu Sheraton. U policiji vjeruju da osim ubojice nitko drugi nije umiješan u zločin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙