FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA revidirala naviše procjene svjetske potražnje za naftom u 2005.

PARIZ, 11. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Vrlo niske zimske temperature isnažno američko gospodarstvo potaknut će potražnju za naftom u 2005.,objavila je u petak Međunarodna agencija za energiju (IEA) u svojemmjesečnom izvješću o naftnom tržištu.
PARIZ, 11. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Vrlo niske zimske temperature i snažno američko gospodarstvo potaknut će potražnju za naftom u 2005., objavila je u petak Međunarodna agencija za energiju (IEA) u svojem mjesečnom izvješću o naftnom tržištu.

Agencija je stoga revidirala naviše svoje procjene naftne potražnje za ovu godinu za 330.000 barela dnevno, na 84,3 milijuna barela dnevno.

"Revizija se prvenstveno pripisuje vrlo hladnom vremenu potkraj veljače i početkom ožujka, robusnijim prognozama rasta američkog gospodarstva te utjecaj toga i ostalih čimbenika na izglede za rastom kineske potražnje za naftom", navodi IEA u svojem izvješću.

Povećanje potražnje za naftom vjerojatno će izazvati pritisak na porast cijena sirove nafte, kao što je to bio slučaj početkom ožujka kada su "hladno vrijeme i snažna globalna potražnja izazvali rast cijene barela nafte Brent na londonskom tržištu i spot cijena sirove nafte u Dubaiju na rekordne razine", stoji još u priopćenju IEA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙