FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA predviđa rast proizvodnje OPEC-a za milijun barela dnevno u 2005.

PARIZ, 10. veljače 2005. (Hina/AFP) - Proizvodnja nafte Organizacijezemalja izvoznica nafte (OPEC) trebala bi ove godine porasti zamilijun barela na dan, rast kineske potražnje oštro će usporiti, noazijska potražnja će ostati snažna, procjenjuju u Međunarodnojagenciji za energiju (IEA).
PARIZ, 10. veljače 2005. (Hina/AFP) - Proizvodnja nafte Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) trebala bi ove godine porasti za milijun barela na dan, rast kineske potražnje oštro će usporiti, no azijska potražnja će ostati snažna, procjenjuju u Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA).

Stopa po kojoj zemlje ne-članice OPEC-a povećavaju svoju proizvodnju također će vjerojatno usporiti, navodi se u procjenama IEA objavljenim u četvrtak.

Zaključujući da je 2005. započela s izmjenama prognoza očekivane ponude, Agencija je ustvrdila da bi razvoj situacije na Bliskom istoku mogao donijeti nešto nade u moguće poboljšanje geopolitičkog okruženja.

Isporuke sirove nafte iz OPEC-a smanjene su za 770 tisuća barela dnevno u siječnju na 28,8 milijuna barela dnevno kako su njezine članice s područja Arapskog zaljeva smanjile proizvodnju nakon prosinačkih obećanja. Iračke su isporuke smanjene za 160 tisuća barela dnevno uslijed nastavljenih prekida izvoza.

"Potražnja za OPEC-ovom naftom sada je revidirana na 28,3 milijuna barela dnevno za 2005., s prošlogodišnjih 28,2 milijuna barela. OPEC-ovi kapaciteti u ovoj bi godini mogli porasti za milijun barela dnevno prema prosječnim razinama u 2004.", zaključuje IEA u svojem izvješću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙