FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne ispod 52 dolara po barelu

LONDON, 2. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su se usrijedu neznatno ispod razine od 52 dolara po barelu uslijed prognozaanalitičara o smanjenju zaliha lož-ulja u SAD-u i zahlađenja koje jepojačalo potražnju za energentima.
LONDON, 2. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su se u srijedu neznatno ispod razine od 52 dolara po barelu uslijed prognoza analitičara o smanjenju zaliha lož-ulja u SAD-u i zahlađenja koje je pojačalo potražnju za energentima.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 10 centi na 51,58 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio pet centi na 50,16 dolara.

Trgovci skreću pozornost na spekulante koji koriste svaki blagi pad cijena kao priliku za kupnju.

"Kad god cijene signaliziraju mogućnost pada, počinje brza kupovina pa one ponovno počnu rasti. Očekivao sam pad cijena zbog visoke razine zaliha benzina budući da smo na kraju zime i na pragu sezone pojačane potrošnje benzina", istaknuo je Tony Nunan iz Mitsubishi Corp. "Čini se da je tržište više fokusirano na makro-faktore kao što su oskudni rezervni kapaciteti OPEC-a i snažna potražnja u SAD-u, Kini i Indiji. Sada je najbolja prilika za pad cijena - ako sada ne padnu, ne želim ni zamišljati kakve bi mogle biti kasnije", dodao je.

Jako zahlađenje u SAD-u pojačalo je i potražnju za lož-uljem pa analitičari prognoziraju da će tjedno izvješće američke vlade šesti tjedan zaredom pokazati pad zaliha destilata u SAD-u, ovaj put za 1,4 milijuna barela.

Predviđaju i da će zalihe sirove nafte porasti za jedan milijun barela dok bi zalihe benzina po njihovim prognozama trebale porasti za 900 tisuća barela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙