FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte i dalje iznad 51 dolara na američkom tržištu

LONDON, 25. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su seu petak na američkom tržištu iznad 51 dolara po barelu budući sevodeći svjetski proizvođač nafte Saudijska Arabija činio priličnoopuštenim glede visokih cijena, iako je Međunarodna agencija zaenergiju (IEA) kazala da su cijene nafte previsoke i da će naštetitiglobalnom gospodarstvu.
LONDON, 25. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su se u petak na američkom tržištu iznad 51 dolara po barelu budući se vodeći svjetski proizvođač nafte Saudijska Arabija činio prilično opuštenim glede visokih cijena, iako je Međunarodna agencija za energiju (IEA) kazala da su cijene nafte previsoke i da će naštetiti globalnom gospodarstvu.

Barel nafte na američkom tržištu pojeftinio je 30 centi, na 51,09 dolara. Londonski Brent je pojeftinio 36 centi, na 49,08 dolara.

Dealeri su se oglušili na najnoviji podatak o rastu američkih zaliha nafte te se usredotočili na izjave saudijskog ministra za naftu Alija al-Naimija da će cijene ostati između 40 i 50 dolara tijekom ostatka godine, što je signal da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) mogao biti zadovoljan s cijenama.

Ranije su članice OPEC-a, koji kontrolira oko 40 posto globalnog izvoza nafte, smatrale razinu od 50 dolara previsokom. "To samo pokazuje da dižu ciljane razine i da nisu ozbiljno zabrinuti oko cijena", kazao je John Brady, broker u ABN AMRO u New Yorku. "Na nekoj razini postaje opterećenje za gospodarstvo, no snažan američki rast pokazuje da još nismo tamo stigli".

Čelnik IEA Claude Mandil drži da će visoke cijene usporiti gospodarski rast. "Cijene su ekstremno visoke. To je nerazumno i već neko vrijeme govorimo da će naškoditi gospodarstvu", kazao je. Dodao je i da ne misli da je sva ta buka oko visokih cijena od velike pomoći te izrazio nadu da se proizvođači uzdržavaju reći da bi cijene trebale ostati na tim razinama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙