FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne

LONDON, 17. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabiliziralesu se u četvrtak dok trgovci razmatraju OPEC-ovu prognozu o porastupotražnje za naftom u svijetu a analitičari procjenjuju da će aktualniraspon cijena ostati na snazi i u bližoj budućnosti.
LONDON, 17. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak dok trgovci razmatraju OPEC-ovu prognozu o porastu potražnje za naftom u svijetu a analitičari procjenjuju da će aktualni raspon cijena ostati na snazi i u bližoj budućnosti.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 21 cent na 48,54 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 35 centi na 46,50 centi.

OPEC je u svom mjesečnom izvješću prognozirao porast dnevne potražnje u svijetu za 83,8 milijuna barela što je pet posto više u odnosu na procjenu od prošlog mjeseca.

Victor Shum iz savjetodavne agencije za energetiku Purvin&Gertz predviđa da će "cijene ostati relativno visoke sve dok tržište u ožujku ne dobije jasniji signal od OPEC-a".

Savjetnik za naftu njujorškog GDP Associates Peter Gignoux ističe da su i trgovci i proizvođači zadovoljni višim cijenama. "Nitko ne predviđa pad cijena", kazao je Gignoux.

Tjedno izvješće američke vlade pokazalo je porast zaliha sirove nafte za 2,1 milijuna barela na ukupno 296,4 milijuna barela. Zalihe benzina porasle su 4,9 milijuna barela na 221,7 milijuna barela dok su zalihe destilata smanjene za 3,1 milijuna barela na 112,5 milijuna barela.

"Komercijalne zalihe sirove nafte od 296,4 milijuna barela više su nego primjerene", kazala je analitičarka Societe Generale Deborah White, dodajući da je njihova razina za 23,2 milijuna barela odnosno 8,5 posto više u odnosu na prošlogodišnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙