FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH predlaže Aneks Ugovoru o slobodnoj trgovini?

ZAGREB, 22. veljače 2005. (Hina) - Na četvrtoj sjednici Zajedničkogodbora za provedbu Ugovora o slobodnoj trgovini između RepublikeHrvatske i Bosne i Hercegovine, koja se održava danas u Zagrebu,razgovarat će se, kako se doznaje, i o mogućem prijedlogu AneksaUgovoru o slobodnoj trgovini između dviju država, koji se odnosi namlijeko i prerađevine od mlijeka, meso i mesne prerađevine.
ZAGREB, 22. veljače 2005. (Hina) - Na četvrtoj sjednici Zajedničkog odbora za provedbu Ugovora o slobodnoj trgovini između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koja se održava danas u Zagrebu, razgovarat će se, kako se doznaje, i o mogućem prijedlogu Aneksa Ugovoru o slobodnoj trgovini između dviju država, koji se odnosi na mlijeko i prerađevine od mlijeka, meso i mesne prerađevine.

Aneks će predložiti bosansko-hercegovačka strana za dio proizvoda koji se uvoze u BiH iz Hrvatske, a zbog kojih su tamošnji proizvodi nekonkurentni, kazao je u stanci sjednice Damir Leko, član Odbora za provedbu Ugovora iz BiH ne želeći detaljnije govoriti o samom prijedlogu.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Miroslav Božić kazao je pak kako je to hrvatskoj strani prva informacija, iako se takvo što moglo ipak naslućivati.

No, za hrvatsku će stranu razgovori oko pronalaženja rješenja biti "užasno teški" ukoliko se ide na bilo kakav prijedlog bilo kakvog aneksa ili izmjene postojećeg Ugovora (s BiH).

"To nije nikakav okvir u kojem Hrvatska može vidjeti rješenje" istaknuo je Božić. Dodao je da Hrvatska vjeruje da ima načina kako se može pronaći zajedničko rješenje i dogovor u sklopu postojećih okvira.

"Sigurno je i da ni predsjedavajuća današnjeg sastanka (Predraga Boic-Ljubić, pomoćnica ministra gospodarstva) niti ja kao voditelj poljoprivrednog sektora, nismo ovlašteni niti imamo mandat za bilo kakvu promjenu ugovora. To naprosto nije moguće. Takav mandat nitko iz Vlade nije dao za bilo koju zemlju, ne samo za BiH", istaknuo je Božić.

Drži da se stoga današnji razgovori trebaju svesti na ono što oni jesu - sastanak članova Zajedničkog odbora za provedbu Ugovora o slobodnoj trgovini između Hrvatske i BiH.

Hrvatskim dijelom Zajedničkog odbora predsjedava Predraga Boic-Ljubić, pomoćnica ministra gospodarstva, rada i poduzetništva, koja je kazala da su osnovne teme današnje 4. sjednice Zajedničkog odbora praćenje tijeka provedbe Ugovora o slobodnoj trgovini, trgovina poljoprivredno-prehrambenim proizvodima te carinska suradnja.

Hrvatska pozitivnim ocjenjuje provedbu Ugovora od početka njegove primjene, tj. 1. siječnja 2001. godine, kazala je Boic-Ljubić dodavši da je od 1. siječnja 2004. godine u potpunosti liberalizirana trgovina industrijskih i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Ističe da Hrvatska u toj razmjeni ostvaruje suficit koji se vremenom smanjio. Tako je početkom primjene ugovora omjer bio 1 naprama 6, a danas je on 1 naprama 3, kazala je.

Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i predsjedavajući Zajedničkog odbora s bosanskohercegovačke strane Nenad Pandurević smatra da BiH Ugovor o slobodnoj trgovini generalno smatra prihvatljivim. No, drži da je potrebno pozabaviti se određenim područjima, posebice poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Iako su izjave sudionika najavljene nakon završetka sastanka, zbog nešto kasnijeg početka rada, iz Ministarstva gospodarstva su najavili kako će nakon sjednice Zajedničkog odbora biti objavljeno priopćenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙