FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optužen Čović i još šest osoba

SARAJEVO,2. ožujka 2005.(Hina) - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovinepotvrdilo je u srijedu da je podignuta optužnica protiv članaPredsjedništva BiH Dragana Čovića i predsjednika Ustavnog suda MateTadića kao i protiv još pet osoba povezanih s protuzakonitimposlovanjem tvrtke "Lijanovići" iz Širokog Brijega.
SARAJEVO,2. ožujka 2005.(Hina) - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je u srijedu da je podignuta optužnica protiv člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i predsjednika Ustavnog suda Mate Tadića kao i protiv još pet osoba povezanih s protuzakonitim poslovanjem tvrtke "Lijanovići" iz Širokog Brijega.

U priopćenju dostavljenom Hini u Sarajevu, koje je potpisao voditelj posebnog odjela pri Tužiteljstvu BiH za borbu protiv organiziranog i gospodarskog kriminala te korupcije John McNair, navodi se da su uz Čovića i Tadića optužena i četvorica braće Ivanković-Lijanović, Jozo, Mladen, Jerko i Slavo - te Zdravko Lučić.

Optužnica sadrži ukupno 14 točaka koje se odnose na kaznena djela predviđena Kaznenim zakonom BiH i Kaznenim zakonom Federacije BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. Ona je rezultat istrage državnog tužiteljstva o poslovanju kompleksa tvrtki Ivanković-Lijanović koje se, kako je navedeno, od 1999. godine pa do danas bave uvozom mesnih proizvoda u BiH.

Četvorica osumnjičene braće Ivanković-Lijanović vlasnici su i direktori kompleksa ovih tvrtki a terete se za krivotvorenje dokumenata, zloporabu položaja u gospodarstvu i utaju poreza u vezi s prijavama carine u ime poduzeća-uvoznika od siječnja 2004. godine pa nadalje.

Oni se također terete za organiziranje kriminalne skupine i sudjelovanje u njoj zajedno s Čovićem i Lučićem kao i za udruživanje s ovom dvojicom osumnjičenih u izvršenju ozbiljnih kaznenih djela opisanih u zakonima BiH.

Dragana Čovića Tužiteljstvo posebice tereti za zloporabu položaja i ovlasti u vrijeme kada je obnašao dužnost ministra financija Federacije BiH.

U priopćenju se navodi da je Čović u lipnju 2000. godine donio odluke koje su utjecale na neplaćanje posebih pristojbi na uvoz prehrambenih proizvoda od strane kompleksa tvrtki Ivanković-Lijanović.

Za Čovića je navedeno i to da je s braćom Ivanković-Lijanović i Zdravkom Lučićem sudjelovao u izvršenju kaznenog djela davanja mita Mati Tadiću.

To kazneno djelo počinjeno je 2003. godine kada je Tadić obnašao dužnost predsjednika Ustavnog suda a on se sada tereti da je zloporabio taj položaj i primio mito "kako bi izvršio nepropisan utjecaj u okviru Ustavnog suda".

Tužiteljstvo BiH proslijedilo je otpužnicu sucu za prethodno saslušanje i očekuje njenu potvrdu, navedeno je u priopćenju tužitelja McNaira.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙