FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Milošević upozoren da ne gubi vrijeme

DEN HAAG, 14. veljače 2005. (Hina) - Suđenje bivšem jugoslavenskompredsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Međunarodnim kaznenim sudom uHaagu (ICTY) nastavljeno je u ponedjeljak upozorenjem predsjedavajućegsuca da optuženi fokusira pitanja i ne rasipa vrijeme koje mu je Suddodijelio za ispitivanje svjedoka.
DEN HAAG, 14. veljače 2005. (Hina) - Suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu (ICTY) nastavljeno je u ponedjeljak upozorenjem predsjedavajućeg suca da optuženi fokusira pitanja i ne rasipa vrijeme koje mu je Sud dodijelio za ispitivanje svjedoka.

Kao svjedok obrane u ponedjeljak je ispitivan bivši ministar vanjskih poslova Jugoslavije i Srbije Vladislav Jovanović koji je govorio o ulozi Srbije na početku rata u Hrvatskoj.

"Vrtite se u krug i trošite vrijeme. Imate točno određen broj dana (...) i morate to vrijeme mudrije iskoristiti", rekao je Miloševiću predsjedavajući sudac Patrick Robinson.

Milošević je za ispitivanje svjedoka Jovanovića dobio šest sati, a "nastavi li ovim tempom", neće završiti "ni za 12 sati", rekao je sudac nazvavši svjedočenje "repetitivnim".

Ispitivanjem svjedoka Milošević je želio pokazati kako Srbija nije bila strana u sukobu, već su to bile, kako je rekao Jovanović, "samo hrvatske paravojne postrojbe, Jugoslavenska narodna armija i vojne formacije SAO Krajine".

Prema Jovanovićevim riječima, Srbi su bili "žrtva prava na samoodređenje" koje je u Hrvatskoj "bilo rezervirano za Hrvate, ali ne iza Srbe u Hrvatskoj.

Na samom početku rata, JNA je bila zainteresirana za obustavu neprijateljstava, ali ne i hrvatska strana, rekao je Jovanović. "Nastavak neprijateljstava Hrvatska je smatrala načinom da poboljša svoje izglede za nezavisnost i međunarodno priznanje, rekao je svjedok Vladislav Jovanović.

Prema njegovim riječima, njemački političari toga doba, kancelar Helmut Kohl i ministar vanjskih poslova Hans-Dietrich Genscher snose dio odgovornosti za rat u Hrvatskoj.

"Kohl je zaprijetio da će priznati Hrvatsku nastave li se neprijateljstva", što je bila "poruka i JNA i Hrvatskoj", rekao je. "Genscher je rekao da svaki dan nastavka sukoba približava Hrvatsku nezavisnosti" (...) što je također "poruka Jugoslavenskoj narodnoj armiji", ali i "ohrabrenje Hrvatskoj", rekao je bivši ministar.

Tužilac Geoffrey Nice više je puta dovodio u pitanje relevantnost svjedočenja. "Čak i nelegalna secesija nema nikakva utjecaja na stav tužilaštva", rekao je Nice i postavio pitanje ekonomičnosti načina na koji optuženi Milošević troši vrijeme koje mu je sud dodijelio.

Sudac Iain Bonomy rekao je Miloševiću da su mu pitanja sugestivna i zatražio od njega da se usredotoči na optužbe zbog kojih mu se sudi te da prestane s, kako je rekao, "besmislenim" unakrsnim ispitivanjem svjedoka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙