FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara na najnižoj razini prema euru u zadnja dva mjeseca

LONDON, 9. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Nakon što se jučer spustio nanajnižu razinu prema euru u zadnjih dva mjeseca, tečaj američke valuteu srijedu je nastavio kliziti zbog zabrinutosti uoči objave ključnogameričkog pokazatelja o vanjskotrgovinskoj razmjeni.
LONDON, 9. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Nakon što se jučer spustio na najnižu razinu prema euru u zadnjih dva mjeseca, tečaj američke valute u srijedu je nastavio kliziti zbog zabrinutosti uoči objave ključnog američkog pokazatelja o vanjskotrgovinskoj razmjeni.

Do podneva je njegov tečaj oslabio 0,8 posto prema euru, kojim se trguje po 1,3367 dolara. Tečaj dolara potonuo je i jedan posto u odnosu na švicarski franak, pa stoji 1,159 franaka. Britanska funta istodobno je ojačala 0,5 posto, na 1,93 dolara. Tečaj jena oporavio se 0,4 posto, tako da dolar košta 104,4 jena.

Zabrinutosti oko američkog trgovinskog deficita pritišću američku u odnosu na većinu ostalih međunarodnih valuta. Novi podatak o uvozu i izvozu najvećeg svjetskog gospodarstva tijekom ovogodišnjeg siječnja očekuju se u petak, a trgovci se pribojavaju da će ponovno iskazati visoki deficit.

"Raspoloženje prema dolaru ponovno je negativno kako se gomilaju zabrinutosti oko američkih strukturalnih manjkova", kazao je Carsten Frisch iz Commerzbanke.

Upravo brige oko trgovinskog i proračunskog manjka tečaj dolara pritišću od kraja prošle godine, zbog čega je tečaj eura skočio s rujanskih 1,2 dolara na rekordnih 1,3667 dolara krajem prosinca lani. Otada se dolar nešto oporavio, no i dalje je svega nekoliko centi iznad tog rekorda.

U prosincu je trgovinski manjak SAD-a iznosio 56,4 milijarde eura, a ekonomisti očekuju da podaci za siječanj iskažu blago povećanje manjka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙