FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene energetskih dionica porasle, financijskih oslabile

NEW YORK, 17. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Vrijednosti američkihburzovnih indeksa u srijedu gotovo se i nisu mijenjale kako su cijenedionica energetskih kompanija ojačale a financijskih oslabile.
NEW YORK, 17. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Vrijednosti američkih burzovnih indeksa u srijedu gotovo se i nisu mijenjale kako su cijene dionica energetskih kompanija ojačale a financijskih oslabile.

Njujorški Dow Jones indeks tako je ostao gotovo na istoj razini kao i dan ranije - na 10.834 boda. Tehnološki Nasdaq spustio se 0,09 posto, na 2.087 bodova.

Predsjednik američke središnje banke Fed Alan Greenspan u srijedu je pred senatskim odborom za bankarstvo izjavio da je najveće svjetsko gospodarstvo dobroga zdravlja, no da su kamatne stope još prilično niske unatoč njihovom podizanju u šest navrata. Ta njegova izjava protumačena je na tržištu kao potvrda daljnjeg zaoštravanja američke monetarne politike.

I dok je to dalo podršku ukupnom tržištu, naštetilo je dionicama kompanija čije je poslovanje senzitivno na promjene kamatnih stopa poput banaka i pružatelja financijskih usluga. U prosjeku su njihove dionice izgubile 0,6 posto na cijeni.

"Greenspan je očito bio glavna priča dana, a nije rekao niša neočekivano. Tržište ionako ne voli neizvjesnosti", izjavio je David Memmott, čelnik trgovine pri Morgan Stanleyu.

Skok cijena nafte iznad 48 dolara po barelu, na najvišu razinu u protekla tri tjedna, pomogao je pak rastu cijena energetskih dionica. Tako je dionica Exxon Mobila ojačala 2,7 posto, a ConocoPhillipsa 2,9 posto.

Na europskim burzama u srijedu je zaustavljen 4-dnevni rast cijena dionica kako su ulagači Greenspanove izjave iskoristili kao izgovor za dobitonosne prodaje. Londonski Ftse indeks spustio se 0,1 posto, na 5.053 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 0,8 posto, na 4.368 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙