FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Račan, Linić i Crkvenac u četvrtak svjedoče o Lencu

ZAGREB,16. veljače(Hina) - Bivši premijer Ivica Račan, potpredsjednikVlade Slavko Linić i ministar financija Mato Crkvenac bit će pozvanida idući četvrtak svjedoče o jamstvima koja je Vlada davala "ViktoruLencu", privatnom riječkom brodogradilištu, odlučilo je danas saborskoistražno povjerenstvo za Lenac.
ZAGREB,16. veljače(Hina) - Bivši premijer Ivica Račan, potpredsjednik Vlade Slavko Linić i ministar financija Mato Crkvenac bit će pozvani da idući četvrtak svjedoče o jamstvima koja je Vlada davala "Viktoru Lencu", privatnom riječkom brodogradilištu, odlučilo je danas saborsko istražno povjerenstvo za Lenac.

Dan prije, u srijedu, pred Povjerenstvom bi se trebali pojaviti guverner HNB-a Željko Rohatinski, koji je dao mišljenje da Riječka banka nije obvezna Povjerenstvu dati podatke o računima bivšeg direktora Lenca Damira Vrhovnika; zatim sutkinja Goranka Lovrić koja je '95 potpisala rješenje kojim se Lenac vlasnički knjižio na pomorsko dobro, te osoba iz Državnog odvjetništva koja je 2003. sugerirala upis hipoteke te, ako se radi o pomorskom dobru, pokretanje postupka izvlaštenja.

Otvorenom je ostavljena mogućnost da se na svjedočenje pozovu i bivši ministri gospodarstva Goranko Fižulić i Ljubo Jurčić.

Dragutin Monić, voditelj Zemljišno-knjižnog odjela u riječkom Općinskom sudu, koji je danas svjedočio, a koji je upisao Lenčevo vlasništvo na pomorskom dobru, izjavio je da se to tada tako činilo, da nije bilo informacija da se radilo o pomorskom dobru, niti se to provjeravalo.

O pomorskom dobru tada se nije razmišljalo, to je bilo u ingerenciji Državnog pravobraniteljstva, rekao je Monić.

Odlučno je ustrajao da nije bilo nikakvih pritisaka, ni iz Općinskog suda, ni od bilo koga, da se uknjižba vlasništva riješi u samo tjedan dana.

Naime, na Povjerenstvu je iznijet podatak da je zahtjev za uknjižbu zaprimljen 7. veljače 1995., a rješenje izdano već 14. veljače.

Monić tvrdi i da nije bilo pritisaka iz Lenca, da je dolazila samo njihova pravnica, a upravo njezinoj upornosti pripisuje ažurno rješavanje predmeta.

Na izravan upit je li znao da se na pomorskom dobru ne može upisati vlasništvo, Monić je uzvratio kako danas zna da ne može, a upitan je li to morao znati, odgovorio je "možda da".

Na upit Branimira Glavaša kako može voditi odjel kada nema potrebnih pravnih znanja, Monić je naveo da je završio gimnaziju, a da je na mjesto voditelja odjela došao zbog dugogodišnjeg iskustva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙