FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Račan: prijateljstvo s Vrhovnikom nije utjecalo na odluke Vlade oko Lenca

ZAGREB,24. veljače(Hina) - Moje prijateljstvo s Damirom Vrhovnikom nina koji način nije utjecalo na moje i odluke Vlade vezane uz Lenac,izjavio je danas predsjednik SDP-a i bivši premijer Ivica Račan,svjedočeći pred istražnim povjerenstvom za riječko brodogradilišteViktor Lenac.
ZAGREB,24. veljače(Hina) - Moje prijateljstvo s Damirom Vrhovnikom ni na koji način nije utjecalo na moje i odluke Vlade vezane uz Lenac, izjavio je danas predsjednik SDP-a i bivši premijer Ivica Račan, svjedočeći pred istražnim povjerenstvom za riječko brodogradilište Viktor Lenac.

Račan je naglasio da se, upravo kako bi izbjegao sumnje da Vlada donosi odluke u korist Vrhovnika, bivšeg direktora Lenca, distancirao od svih rasprava koje su se u Vladi vodile o Lencu.

"Od prve sjednice Vlade na kojoj se pojavila točka o jamstvima za Lenac rekao sam da, s obzirom na medijske napise o mom druženju s Vrhovnikom, od sada i ubuduće neću biti na Vladi kada se raspravlja o bilo čemu vezano uz Lenac. Toga sam se i držao", rekao je Račan.

Govoreći o svom odnosu s Vrhovnikom, kazao je da je on pripadao širem krugu njegovih prijatelja, da je to prijateljstvo prestajalo s jačanjem krize u Lencu.

"Kada se u medijima pričalo da smo veliki prijatelji to više nismo bili", dodao je, rekavši da je prijateljstvo 'puklo' kada su propali Vrhovnikovi pokušaji intervencija da Vlada više učini u pomoći Lencu.

Razumije, kaže, ljutnju Vrhovnika na bivšu Vladu i njegova razmišljanja da je pomoć trebala biti puno veća. "No, u tome nisam mogao ni htio sudjelovati", naglasio je Račan.

Dodao je da Vrhovnik nije tražio samo državna jamstva, već i da Vlada podrži njegove projekte privatizacije obližnje Kraljevice, nove narudžbe za brodove, te integraciju svih brodogradilišta na Kvarneru, a o čemu, ističe Račan, nije želio odlučivati.

Upitan je li Vrhovnik sponzorirao SDP, odgovorio je da je Vrhovnikov stil bio na lokalnoj razini sponzorirati sve stranke.

Račan odbacuje bilo kakvu mogućnost da je politika njegove Vlade utjecala na stečaj Lenca, kako je nedavno izjavio Vrhovnik.

"To nije točno. Nakon povlačenja vlasnika i kreditora iz projekta, koji je dobro stajao na početku i Vlada je zato i sudjelovala s jamstvima, nismo mogli dozvoliti da još samo Vlada stoji iza projekta", rekao je.

Upitan za komentar Vrhovnikovih tvrdnji da bi dodatna 2,5 milijuna eura izvukla Lenac od stečaja, Račan je odgovorio da je to 'SF', da je, nakon povlačenja vlasnika i kreditora, moralo doći do stečaja.

Račan je kazao da nije bio upućen u vlasničku strukturu niti način na koji je Lenac privatiziran, te da nije znao da je nad pomorskim dobrom Lenac uknjižio vlasništvo.

No, zaključio je da bi, ako bi se našao u istim okolnostima, ponovno poduzeo iste korake i Lencu odobrio jamstva.

"Kao predsjednik hrvatske vlade mislim da nisam pogriješio, ponašao bi se isto, jer branim politiku svake Vlade koja pomaže gospodarskim subjektima bez obzira postoji li rizik "a' la Lenac", rekao je Račan.

O svojim saznanjima o privatizaciji i poslovanju Lenca pred povjerenstvom svjedoči bivši potpredsjednik Vlade Slavko Linić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙