FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uz Međunarodni dan žena, skup o obiteljskom nasilju

ZAGREB, 8. ožujka 2005. (Hina) - U Hrvatskoj je lani bilo više od14.700 policijskih intervencija zbog nasilja u obitelji što je 3,6posto više nego u 2003., rekla je potpredsjednica Vlade i ministricaobitelji Jadranka Kosor na tribini u Dvercima koju su u povoduMeđunarodnog dana žena upriličila veleposlanstva Australije, Belgije iKanade te UNHCR.
ZAGREB, 8. ožujka 2005. (Hina) - U Hrvatskoj je lani bilo više od 14.700 policijskih intervencija zbog nasilja u obitelji što je 3,6 posto više nego u 2003., rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji Jadranka Kosor na tribini u Dvercima koju su u povodu Međunarodnog dana žena upriličila veleposlanstva Australije, Belgije i Kanade te UNHCR.

Osim zabrinjavajućih podataka o porastu obiteljskog nasilja, Jadranka Kosor je istaknula i problem velike nezaposlenosti žena, potplaćenosti i nedovoljne participacije žena u politici gdje se, rekla je, još može i treba puno učiniti na promicanju ženskih prava i ravnopravnosti spolova.

Podsjetila je da je hrvatska Vlada, koja ima 35 posto žena na čelu važnih ministarstava poput vanjske politike i europskih integracija, pravosuđa, graditeljstva, veterana, lani prihvatila Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji. Time se, uz ostalo, predviđa žurno rješavanje svih sudskih predmeta o nasilju u obitelji, osnivanje obiteljskih sudova, besplatna psihosocijalna pomoć.

Jadranka Kosor je predstavila i danas objavljeni adresar sa svim uputama gdje se i kako mogu javiti sve žrtve obiteljskog nasilja.

Čestitajući Međunarodni dan žena u ime Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Nino Žganec je prigodnu riječ iskoristio i kako bi upozorio da u nas postoji znatna tolerancija u društvu prema nasilju nad ženama i da treba učiniti sve da se to promijeni. Osim što žene trpe fizičke i psihičke posljedice tu su i ekonomski troškovi koji primjerice u Velikoj Britaniji iznose godišnje šest milijardi funti.

Napominjući da je broj počinjenih, a ne prijavljenih kaznenih djela iz obiteljskog nasilja puno veći, pravobraniteljica za djecu Ljubica Matijević Vrsaljko je naglasila da raste i broj djece koja pate zbog obiteljskog nasilja. Tako je u 2004. zabilježeno 8000 zlostavljane djece bilo da su osobno zlostavljana ili kao svjedoci obiteljskog nasilja.

Predstojnica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin je ocijenila da je politička ravnopravnost središnje pitanje ravnopravnosti žena i naglasila da pred lokalne izbore treba inzistirati da predlagatelji izbornih lista vode računa o ravnomjernoj zastupljenosti žena, koje su osjetljivije na pitanja vezana uz izgradnju skloništa za žrtve nasilja, vrtića, škola itd.

Skupu je nazočila i supruga hrvatskog predsjednika, Milka Mesić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙