FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP čestitao svim ženama Međunarodni dan žena

ZAGREB,8. ožujka(Hina) - Predstavnici SDP-a danas su svim ženama uHrvatskoj čestitali Međunarodni dan žena, 8. ožujka, napomenuvši kako su na lokalnim razinama vlasti žene loše zastupljene, (ima ih tek13 posto) te pozvavši ostale političke stranke da to pokušajupromijeniti na predstojećim lokalnim izborima.
ZAGREB,8. ožujka(Hina) - Predstavnici SDP-a danas su svim ženama u Hrvatskoj čestitali Međunarodni dan žena, 8. ožujka, napomenuvši kako su na lokalnim razinama vlasti žene loše zastupljene, (ima ih tek 13 posto) te pozvavši ostale političke stranke da to pokušaju promijeniti na predstojećim lokalnim izborima.

Zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović izjavila je na konferenciji za novinare da bi ostale stranke trebale slijediti primjer SDP-a, stranke koja je, kako smatra, "na hrvatskoj političkoj sceni najviše napravila u promicanju ravnopravnosti spolova, posebno promicanju prava žena".

"SDP danas vode žene jer u ključnim upravljačkim tijelima stranke pretežito sjede žene", rekla je Antunović, navodeći da, osim nje kao zamjenice predsjednika, SDP ima dvije potpredsjednice, u Glavnom odboru stranke sjedi 51 posto žena, a značajan broj njih vodi županijske, gradske i općinske organizacije stranke.

"Naši rezultati popravljaju ukupnu sliku, no ti dobri pokazatelji ne dovode Hrvatsku na povoljnu razinu", kazala je Antunović, dodavši da bi i ostale stranke trebale učiniti veće pomake po pitanju zastupljenosti žena u politici.

Također je rekla da SDP danas više ne raspravlja o broju žena, već o tome kako žene još više motivirati i educirati, kako ih rasteretiti u ostalim područjima života da bi se mogle posvetiti društvenom i političkom radu.

Na pitanje novinara što misli o inicijativi Ženske mreže Hrvatske da se stranke zakonom obveže na tzv. spolnu kvotu, odnosno najmanje 40-postotnu zastupljenost oba spola na izbornim listama, Antunović je odgovorila da je takva inicijativa razumljiva, ali preradikalna.

"Smatramo da je hrvatsko društvo dovoljno zrelo da bez zakonskih pritisaka ostvari zadane ciljeve. Ako to može SDP, mogu i ostali", rekla je.

Željka Antunović je također ocijenila da "jača konzervativni utjecaj Katoličke crkve u hrvatskom društvu", kojim se, kako tvrdi, "žene ponovno želi čvrsto vezati uz obitelj i onemogućiti im političko i drugo izražavanje". Dodala je kako je SDP zabrinut zbog toga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙