FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU osudila Tursku zbog policijskog nasilja na ženskim prosvjedima

LUXEMBOURG, 7. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Europska je unija uponedjeljak osudila policijsko nasilje nad ženama i djecom nasubotnjem prosvjedu uoči Dana žena u Istanbulu, istaknuvši da takvoponašanje nije u skladu s turskim europskim nastojanjima.
LUXEMBOURG, 7. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Europska je unija u ponedjeljak osudila policijsko nasilje nad ženama i djecom na subotnjem prosvjedu uoči Dana žena u Istanbulu, istaknuvši da takvo ponašanje nije u skladu s turskim europskim nastojanjima.

"Bili smo šokirani slikama policajaca koji mlate žene i mlade ljude koji su demonstrirali u Istanbulu uoči Međunarodnoga dana žena", kaže se u priopćenju Europske unije uoči ministarskoga sastanka u Ankari.

I glasnogovornica Europske komisije u Bruxellesu rekla je da će prava žena u Turskoj biti ključno pitanje ministarskih razgovora.

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn, luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn i britanski ministar za europska pitanja Denis MacShane trebali bi tijekom dana u Ankari razgovarati s turskim dužnosnicima.

Turska je policija u subotu nasilno, suzavcem i palicama rastjerala petstotinjak prosvjednica u Istanbulu, a uhitila je 63 prosvjednika, među njima 29 žena. Vlasti su tvrdile da prosvjed nije bio najavljen.

Predstavnici EU-a traže istragu kako bi se ubuduće spriječila upotreba takve "neprimjerene sile".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙