FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol o novoj Nacionalnoj politici za promicanje ravnopravnosti spolova

ZAGREB, 7.0 ožujka 2005. (Hina) - Vladin Ured za ravnopravnost spolovaorganizirao je danas, u povodu 8. ožujka - Međunarodnog dana žena, okrugli stol o novoj Nacionalnoj politici za promicanje ravnopravnostispolova za razdoblje 2006. do 2010.
ZAGREB, 7.0 ožujka 2005. (Hina) - Vladin Ured za ravnopravnost spolova organizirao je danas, u povodu 8. ožujka - Međunarodnog dana žena, okrugli stol o novoj Nacionalnoj politici za promicanje ravnopravnosti spolova za razdoblje 2006. do 2010.

Okruglim stolom pokrenuta je javna rasprava o preispitivanju postojeće Nacionalne politike i osnovama za izradu nove, a sudjelovale su predstavnice Vlade, Sabora, ministarstava, županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova, državne uprave, političkih stranaka i nevladinih udruga.

Predstojnica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin najavila je da bi nacrt nove Nacionalne politike morao biti gotov do jeseni, a trebao bi prvenstveno biti operativan i primjenjiv.

Naglasila je kako će inzistirati da u novoj Nacionalnoj politici bude jasno definirana uloga lokalnih povjerenstava za ravnopravnost spolova te njihova nadležnost.

Podsjećajući da u Hrvatskom saboru ima 21 posto žena, a u izvršnoj vlasti 35 posto, potpredsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor naglasila je da na idućim parlamentarnim izborima treba težiti za povećanjem broja žena za bar pet posto.

Predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol upozorila je da se udio žena u ukupnom broju nezaposlenih u Hrvatskoj približio 60 posto.

Položaj žena na tržištu rada, očuvanje i zaštita osnovnih prava žena te suzbijanje nasilja nad ženama, trebali bi imati središnje mjesto u izradi nove Nacionalne politike, naglasila je Sobol.

Sudionice okruglog stola upozorile su da je radno zakonodavstvo područje na kojem su rezultati najslabije vidljivi.

Nedopustivo je da žene za svoj rad ne budu jednako plaćene kao muškarci, kao i niz protuzakonitih pitanja koje poslodavci postavljaju ženama prilikom zapošljavanja.

Nužno je uklanjanje stereotipa iz školskih udžbenika, te brojnije sudjelovanje žena u lokalnim tijelima vlasti, naglasile su sudionice skupa.

Također je predstavljena publikacija "Neočekivana revolucija - žene na tržištu rada" skupine talijanskih teoretičarki rodnih razlika koja obrađuje fenomen feminizacije rada.

(Hina) xkt ymd

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙