FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stranke i sindikati uz Međunarodni dan žena

ZAGREB, 7. ožujka 2005. (Hina) - Uz Međunarodni dan žena, 8. ožujka,ženski forumi SDP-a i LS-a te Hrvatski školski sindikat Preporod danassu upozorili na pojavu nastojanja da se u Hrvatskoj ograniče ili ukinupostojeća ženska prava, unatoč institucionalnim mehanizmima zaravnopravnost spolova, te apelirali na poštivanje zajamčenih prava.
ZAGREB, 7. ožujka 2005. (Hina) - Uz Međunarodni dan žena, 8. ožujka, ženski forumi SDP-a i LS-a te Hrvatski školski sindikat Preporod danas su upozorili na pojavu nastojanja da se u Hrvatskoj ograniče ili ukinu postojeća ženska prava, unatoč institucionalnim mehanizmima za ravnopravnost spolova, te apelirali na poštivanje zajamčenih prava.

Članice Foruma žena SDP-a danas su ocijenile da je ravnopravnost muškaraca i žena u Hrvatskoj daleko od zadovoljavajuće, te pozvale sve nadležne državne ustanove na aktivniji angažman u provedbi Nacionalne politike za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

Iz SDP-a također upozoravaju na tendencije u ograničavanju dostignute razine ženskih ljudskih prava i ugrožavanju ženskih prava, prije svega prijedlozima za ograničavanje medicinski potpomognute oplodnje i zabranu pobačaja.

S tim u vezi, socijaldemokratkinje se zalažu za donošenje Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji koji u nacrtu već postoji te smatraju da odluka o prekidu trudnoće mora ostati i dalje isključivo pravo žene.

Ženska inicijativa Liberalne stranke - L.i.S.a. upozorila je na premali broj žena u političkoj participaciji i apelirala da se na predstojećim lokalnim izborima na svakom drugom mjestu na listi istakne žena kao kandidatkinja.

U LS-u neće odustati niti od zahtjeva da se u Zagrebu vrati 12 ulica sa ženskim osobnim imenima, a Uredu za ravnopravnost spolova će predložiti osnivanje Zaklade Marija Jurić Zagorka kojom bi se promoviralo stvaralaštvo žena u Hrvatskoj.

Hrvatski školski sindikat Preporod upozorava na zaostajanje plaća žena zaposlenih u srednjem školstvu od više stotina kuna za prosječnom plaćom u državi, što ukazuje na sramotan položaj obrazovanja, ali i na diskriminaciju žena koje čine 80 posto od visokoobrazovanog kadra u srednjem školstvu.

O nepovjerenju prosvjetnih vlasti naspram stručnosti žena govori i to što u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa na visokim funkcijama nema ni jedne žene, sva tri državna tajnika su muškarci, a od 14 pomoćnika ministra svega su dvije žene, ističe sindikat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙