FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush u Kongres uputio prijedlog potrošnje težak 2,5 tisuće mlrd usd

WASHINGTON, 7. veljače 2005. (Hina/AP) - Američki predsjednik GeorgeBush u ponedjeljak u Kongres upućuje prijedlog potrošnje za idućufiskalnu godinu, koja započinje 1. listopada ove godine, u visini2.500 milijardi dolara.
WASHINGTON, 7. veljače 2005. (Hina/AP) - Američki predsjednik George Bush u ponedjeljak u Kongres upućuje prijedlog potrošnje za iduću fiskalnu godinu, koja započinje 1. listopada ove godine, u visini 2.500 milijardi dolara.

Za 2006. proračunsku godinu predlaže potrošnju od 2,5 tisuće milijardi dolara kako nastoji usmjeriti vladu na put smanjenja manjkova. To će se dogoditi, međutim, tek nakon što vlada zabilježi treću godinu zaredom rekordne manjkove, uključujući projicirani manjak u visini 427 milijardi dolara u ovoj godini.

Predloženim iznosom potrošnje, ograničenim uslijed rata i rekordnih manjkova, traži se kresanje potrošnje u nizu popularnih programa od subvencija do zdravstvenog osiguranja siromašnih.

Dolazak prijedloga proračuna u ponedjeljak u Capitol Hill pokrenut će višemjesečne svadljive rasprave, pri čemu se očekuje da će se zakonodavci obiju stranaka boriti kako bi zaštitili programe koje podupiru.

Bush cilja 150 programa potrošnje odmah ukinuti ili ozbiljno skresati u sklopu nastojanja ispunjenja svoga obećanja u kampanji da će prepoloviti manjak do 2009. kada završava njegov mandat.

Jedan od politički najsenzitivnijih prijedloga kresanja na Bushovoj listi jest podrška države poljoprivrednicima, koju u 2006. Bushova administracija želi srezati za 587 milijuna dolara, a u idućih 10 godina za 5,7 milijardi dolara.

Lani je Bush predložio ukidanje 65 programa potrošnje te oštro smanjenje financiranja još 63 programa. U konačnici, samo je četiri programa ukinuto, a smanjeno financiranje u tek 20 programa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙