FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina istisnula SAD s mjesta najvećeg svjetskog potrošača

WASHINGTON, 17. veljače 2005. (Hina/AFP) - Kina je od SjedinjenihDržava preuzela vodeće mjesto u svijetu po potrošnji, zasjenivšinajbogatije svjetsko gospodarstvo u potrošnji četiriju od pet osnovnihprehrambenih proizvoda, energenata i industrijskih roba, objavio jeglobalni institut za zaštitu okoliša Earth Policy Institute.
WASHINGTON, 17. veljače 2005. (Hina/AFP) - Kina je od Sjedinjenih Država preuzela vodeće mjesto u svijetu po potrošnji, zasjenivši najbogatije svjetsko gospodarstvo u potrošnji četiriju od pet osnovnih prehrambenih proizvoda, energenata i industrijskih roba, objavio je globalni institut za zaštitu okoliša Earth Policy Institute.

Kina koja bilježi rapidni rast zauzela je lavovski udjel u potrošnji žitarica, mesa, ugljena i čelika, a SAD među pet osnovnih roba nadmašuje Kinu tek u potrošnji nafte, navodi u svojem izvješću taj institut sa sjedištem u Washingtonu.

U drugom važnom području - gnojiva, kineska potrošnja dvostruko je veća od one u SAD-u, dok je kod televizijskih prijemnika, hladnjaka i mobilnih telefona najmnogoljudnija zemlja svijeta daleko ispred.

Među vodećim potrošačkim proizvodima, Kina za SAD-om zaostaje samo kod automobila, navodi institut u svojem izvješću. A samo je pitanje vremena kada će Kina nadmašiti SAD po korištenju osobnih računala (PC). Broj PC-ija se u Kini udvostručuje svakih 28 mjeseci, kažu u svojem izvješću.

"Kinesko zasjenjivanje SAD-a kao potrošačke nacije trebalo bi smatrati novom prekretnicom na putu njezina razvoja kao svjetskog gospodarskog lidera", kazao je Lester Brown, predsjednika toga instituta. "Kina više nije samo zemlja u razvoju. To je gospodarska supersila u nastajanju, ona koja piše gospodarsku povijest".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙