FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruge: Ministar Čobanković za savez županija bez GMO-a

OSIJEK, 10. veljače 2005. (Hina) - Osječki zeleni i Nezavisni hrvatskiseljaci (NHS) izvijestili su na današnjoj konferenciji za novinare daje ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva PetarČobanković podupro kampanju koju su pokrenuli za osnivanje savezažupanija bez GMO-a.
OSIJEK, 10. veljače 2005. (Hina) - Osječki zeleni i Nezavisni hrvatski seljaci (NHS) izvijestili su na današnjoj konferenciji za novinare da je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković podupro kampanju koju su pokrenuli za osnivanje saveza županija bez GMO-a.

Kruno Kartus iz Osječkih zelenih istaknuo je kako je "budućnost Hrvatske u ekološkoj (organskoj) poljoprivredi koja poštuje sve posebitosti domaće proizvodnje, biološke raznolikosti, domaćih kulturnih običaja i samostalnost hrvatskog seljaka". Dodao je kako "bi županije bez GMO-a bile najbolji odgovor američkim i ostalim inozemnim tvrtkama koje zbog osobnog probitka narušavaju gospodarsku, socijalnu, okolišnu i ponajprije zdravstvenu sigurnost ljudi".

Osječki zeleni i NHS izvijestili su o pokretanju kampanje za zakonsku zabranu sjetve genetski preinačena sjemena i uzgoja genetski preinačenih životinja u Hrvatskoj, hrane sa sastojcima GMO-a u predškolskim ustanovama, školama, bolnicama i drugdje, te posebno za kažnjavanje trgovaca koji ne deklariraju GMO u hrani i to oduzimanjem dozvole za promet rob na deset godina.

Traže i osnivanje državnog tijela sastavljena od neovisna tima znanstvenika sa zadatkom da otkriva genetski preinačene sastojke u proizvodima, sjemenu i životinjama i upozoravaju na "lobije i profitere od GMO-a".

Kao najveću opasnost ekološkoj poljoprivredi i njezinu razvoju u Hrvatskoj istaknuli su biotehnologiju i njezinu primjenu u poljoprivredi u obliku genetski preinačenih usjeva, proizvoda i uvoza i uzgoja takvih životinja. Kruno Kartus je istaknuo kako su, "baveći se GMO-om, došli do podataka da se u Hrvatskoj u 518 znanstvenih laboratorija čak u 13 posto upotrebljava biotehnologija".

"Kao buduća članica EU-a, ali i kao 'zeleno srce' Europe, s najvećim brojem klimatskih zona među svim europskim državama, s velikom bioraznolikosti, kao važno turističko odredište velikog broja Europljana, Hrvatska bi trebala strogo čuvati svoje oranice, voćnjake, vinograde, maslinike, šume, livade i pašnjake od GMO-a", kazao je Vladimir Novotny, predsjednik NHS-a.

Pozdravljene su odluke i zaključci Istarske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije "o zabrani ili ograničenju uporabe genetski preinačena sjemena na svom području".

Istaknuto je da je kampanju NHS-a i Osječkih zelenih poduprlo 30-ak nevladinih udruga koje se bave okolišem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙