FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: milijun kuna za podizanje novih voćnjaka i vinograda

OSIJEK, 15. veljače 2005. (Hina) - Za unapređivanje voćarske ivinogradarske proizvodnje u Osječko-baranjskoj županiji ove se godineiz županijskog proračuna planira izdvojiti milijun kuna, a procjenjujese da bi se na taj način u ovoj županiji podiglo oko 150 hektara novihnasada voćnjaka te 100 hektara novih nasada vinograda.
OSIJEK, 15. veljače 2005. (Hina) - Za unapređivanje voćarske i vinogradarske proizvodnje u Osječko-baranjskoj županiji ove se godine iz županijskog proračuna planira izdvojiti milijun kuna, a procjenjuje se da bi se na taj način u ovoj županiji podiglo oko 150 hektara novih nasada voćnjaka te 100 hektara novih nasada vinograda.

Prema podacima županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i gospodarstvo, od predviđenog iznosa 600.000 kuna izdvojilo bi se za nabavku voćnih sadnica, a iznosom od 400.000 kuna financirala bi se nabavka loznih cijepova.

Prošle je godine za provedbu Operativnog programa podizanja novih nasada voćnjaka i vinograda iz županijskog proračuna izdvojeno 1,03 milijuna kuna.

Na temelju odobrenih zahtjeva za sufinanciranje u Osječko-baranjskoj županiji prošle su godine zasađena 182 hektara voćnjaka i 70 hektara vinograda.

Operativnim programom podizanja novih nasada voćnjaka i vinograda, koji je Vlada RH usvojila kao dio priprema za ulazak u Europsku uniju, predviđeno je da se u razdoblju od 2004. do 2007. podigne najmanje 15.000 hektara novih voćnjaka i 13.000 hektara novih nasada vinograda.

Kao dio toga programa Osječko-baranjska županija ove će godine iznosom od 350.000 kuna financirati projekt "Analiza tla kao temelj gnojidbe i povećanja poljoprivredne proizvodnje, kod podizanja višegodišnjih nasada".

Zadaća projketa, koji će se provoditi u suradnji s osječkim Poljoprivrednim fakultetom, Zavodom za tlo i drugim ustanovama, je stvaranje baze podataka o plodnosti tla, s preporukama za gnojidbu, koji bi poljoprivrednim proizvođačima pomogli u postizanju većih i stabilnijih prinosa, uz smanjivanje ekološkog opterećivanja okoliša.

(Hina) xivuč yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙