FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neznatne oscilacije na deviznim tržištima uoči ključnog američkog pokazatelja

LONDON, 3. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Uoči podatka o zaposlenosti uSAD-u u četvrtak su na svjetskim deviznim tržištima zabilježene tekblage oscilacije valuta, pri čemu se dolar zadržao na najvišoj raziniprema euru u proteklih tjedan dan.
LONDON, 3. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Uoči podatka o zaposlenosti u SAD-u u četvrtak su na svjetskim deviznim tržištima zabilježene tek blage oscilacije valuta, pri čemu se dolar zadržao na najvišoj razini prema euru u proteklih tjedan dan.

Do podneva se njegov tečaj nije mijenjao prema euru, koji stoji 1,3138 dolara. U odnosu na britansku funtu ojačao je 0,25 posto, pa se funtom trguje po 1,9086 dolara. U odnosu na japansku valutu poskupio je 0,3 posto, na 105 jena.

Predsjednik američke središnje banke Alan Greenspan pred Kongresom je u srijedu izjavio da američko gospodarstvo umjereno dobro raste, iz čega su stratezi 'iščitali' da će Fed vjerojatnije nastaviti s umjerenim podizanjem kamatnih stopa nego agresivnim zaoštravanjem monetarne politike.

"Tečaj dolara nije uspio ostvariti nove dobitke nakon novih izjava Greenspana, no one su barem osigurale da neće doći do prodaja američke valute prije petka, kada se očekuje podatak o zaposlenosti u SAD-u", kazao je Derek Halpenny, valutni ekonomist pri Bank of Tokyo Mitsubishi.

Jen je izgubio na vrijednosti i u odnosu na euro, koji iznosi 137,9 jena. Razlog pritiska na japansku valutu su rastuće cijene nafte i službeni podaci koji pokazuju da su strani ulagači postali neto prodavatelji japanskih državnih obveznica krajem veljače.

Istodobno, tečaj dolara stoji i 1,1752 švicarska franka. Švicarska valuta, naime, pod pritiskom je nešto lošijih gospodarskih pokazatelja. Gospodarstvo je, naime, u zadnjem lanjskom tromjesečju smanjilo aktivnosti za 0,1 posto, umjesto predviđenog rasta od 0,2 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙