FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC ne može isključiti skok cijena nafte na 80 dolara

KUWAIT, 3. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte mogle bi u idućedvije godine privremeno skočiti na razine od 80 dolara po barelu akose dogode značajniji prekidi u isporukama, izjavio je u četvrtakzamjenik glavnog tajnika Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC)Adnan Shihab-Eldin za vodeći kuvajtski dnevni list.
KUWAIT, 3. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte mogle bi u iduće dvije godine privremeno skočiti na razine od 80 dolara po barelu ako se dogode značajniji prekidi u isporukama, izjavio je u četvrtak zamjenik glavnog tajnika Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) Adnan Shihab-Eldin za vodeći kuvajtski dnevni list.

"Naglašavam da je vjerojatnost da cijena barela sirove nafte u bliskoj budućnosti poraste na 80 dolara malena", izjavio je Shihab-Eldin za kuvajtski dnevnik Qabas. "Ipak, ne mogu isključiti mogućnost da cijene u iduće dvije godine dosegnu 80 dolara za barel".

No ako cijene porastu do tih razina iz bilo kojeg razloga, kako je kazao, poput primjerice smanjenja isporuka iz zemalja proizvođača za jedan ili dva milijuna barela dnevno, ne očekuje se da bi se duže zadržao njihov nagli rast.

Ako se cijene nastave održavati na oko 50 do 60 dolara po barelu u iduće dvije godine ili više, pojačat će se ulaganja kako bi se povećale isporuke i ograničiti potražnja, što će na kraju srušiti cijene, dodao je Shihab-Eldin. "To je osnovni ekonomski zakon".

Shihib-Eldin također je za taj list izjavio da je u najboljem interesu OPEC-a i ostatka svijeta da ne bude velikih ni iznenadnih skokova cijena, već da one uravnoteženo i postupno rastu. "Očito je da su neke strukturalne promjene koje su se dogodile prošle godine dovele do rasta cijena", kazao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙