FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC-ove izjave zaustavile rast cijena nafte

LONDON, 23. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Skok cijena sirove nafte nasvjetskom tržištu u srijedu je izgubio ponešto na snazi nakon što jeOrganizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) pokušala ponovno uvjerititrgovce da neće dopustiti da cijene previše porastu.
LONDON, 23. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Skok cijena sirove nafte na svjetskom tržištu u srijedu je izgubio ponešto na snazi nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) pokušala ponovno uvjeriti trgovce da neće dopustiti da cijene previše porastu.

Pa ipak, cijene se drže oko 51 dolara po barelu na američkom tržištu, nakon skoka za gotovo 6 posto u utorak izazvanog valom zahlađenja na sjeveru i oštrim padom tečaja dolara, što je potaknulo kupovine fondova.

Cijena barela sirove nafte na njujorškom tržištu pala je za 47 centi, na 50,95 dolara, nakon skoka od 2,8 dolara dan ranije, što je njezin najveći dnevni rast od listopada 2000. Londonski Brent pojeftinio je 41 cent, na 48,21 dolar.

Nafta je pojeftinila u srijedu nakon što je kuvajtski ministar za naftu šeik Ahmad al-Fahd al-Sabah, ujedno i predsjednik OPEC-a, kazao da će naftni kartel djelovati u cilju smirivanja cijena ako se nastavi njihovo jačanje. "Ako će cijene dalje rasti OPEC će reagirati kako bi pomogao njihovu snižavanju", kazao je Sabah.

Slijedeći sastanak kartela održat će se 16. ožujka u Iranu, kada će kartel razmotriti proizvodnu politiku za drugo tromjesečje i cijene nafte. Nafta je poskupjela za više od pet dolara u posljednja dva tjedna i nije daleko od rekordnih 55,67 dolara zabilježenih u listopadu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙