FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pobuna osuđenika u banjalučkom zatvoru mirno okončana

BANJA LUKA, 1. ožujka 2005. (Hina) - Nakon pregovora s predstavnicimaMinistarstva pravde RS i obećanja da će njihovi zahtjevi bitiispunjeni, zatvorenici KPZ Tunjice danas su u kasnim poslijepodnevnimsatima prekinuli prosvjed.
BANJA LUKA, 1. ožujka 2005. (Hina) - Nakon pregovora s predstavnicima Ministarstva pravde RS i obećanja da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni, zatvorenici KPZ Tunjice danas su u kasnim poslijepodnevnim satima prekinuli prosvjed.

Pobuna više od stotinu osuđenika banjalučkog Kazneno-popravnog zavoda koja je izbila u ponedjeljak navečer, nije politički motivirana niti predstavlja "udar na Vladu Republike Srpske", izjavio je danas novinarima zatvorenik Siniša Straživuk.

Zatvorenici traže smjenu upravitelja KPZ Tunjice Stojana Davidovića, dvojice načelnika policije te dvojice vozača, a svoje žalbe o reketiranju osuđenika i davanju mita (do 30 tisuća EUR) iznijeli su banjalučkoj okružnoj tužiteljici Živani Bajić, koja je u utorak posjetila KPZ Tunjice.

Osuđenik Siniša Straživuk kazao je novinarima kako ih čuvari "svakodnevno tuku šakama, palicama, i čime god stignu".

Duško Suvara, osuđen na 14 godina zatvora, koji je u KPZ Tunjice od 1997. godine, kaže da je ministar pravde RS Džerard Selman, prilikom današnjeg posjeta zatvoru obećao osuđenicima da će njegovo Ministarstvo uputiti Vladi RS prijedlog za amnestiju sudionika prosvjeda.

"Ministar Selman obećao nam je da nitko od zatvorenika neće snositi sankcije zbog prosvjeda", kazao je Suvara.

Osuđenici KPZ Tunjice u ponedjeljak su zauzeli dva kata zatvora zbog zlostavljanja, reketiranja i "selektivnog izdržavanja kazne" koji omogućava korumpirana Uprava. Naime, neki osuđenici zbog najtežih kaznenih djela, tek povremeno "navraćaju" u ovu ustanovu, dok su drugi već godinama "na liječenju".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙