FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vrhovni sud počeo dvodnevnu raspravu o žalbi Fikreta Abdića

ZAGREB, 8. veljače 2005. (Hina) - Peteročlano vijeće Vrhovnog sudadanas je počelo razmatrati žalbu Fikreta Abdića na prošlogodišnjuodluku tog suda kojom mu je potvrđena 20-godišnja zatvorska kaznaŽupanijskog suda u Karlovcu zbog ratnog zločina počinjenog u tzv.autonomnoj pokrajini Zapadna Bosna, od 1993. do 1995.
ZAGREB, 8. veljače 2005. (Hina) - Peteročlano vijeće Vrhovnog suda danas je počelo razmatrati žalbu Fikreta Abdića na prošlogodišnju odluku tog suda kojom mu je potvrđena 20-godišnja zatvorska kazna Županijskog suda u Karlovcu zbog ratnog zločina počinjenog u tzv. autonomnoj pokrajini Zapadna Bosna, od 1993. do 1995.

Prvog dana dvodnevne javne sjednice Vijeće je upoznato s dosadašnjim tijekom postupka, presudama i žalbama. Abdić, koji je od lipnja 2001. u karlovačkom Okružnom zatvoru, nije bio nazočan sjednici, jer je Vrhovni sud ocijenio da za to nema potrebe.

Optužnicu protiv njega podiglo je Više javno tužilaštvo u Bihaću (BiH), a Hrvatska je postupak preuzela temeljem sporazuma dviju država o pravnoj pomoći iz 1996.

U višesatnom izvještaju sutkinja Lidija Grubić Radaković ponovila je glavne elemente suđenja na kojem je Abdić, krajem srpnja 2003., osuđen da je protivno Ustavu BiH proglasio tzv. Autonomnu Pokrajinu Zapadnu Bosnu (APZB) i kao vrhovni zapovjednik tzv. Narodne obrane naredio, planirao i organizirao otvaranje logora u koje su zatvarani protivnici uspostave njegove države.

Prema iskazima svjedoka, uglavnom bivših zatočenika, oni su u zatvorima zlostavljani, maltretirani i tjerani na težak rad, zbog čega su neki i preminuli. Zatvorenici su također, kako je rečeno, prisiljavani na sudjelovanje u Abdićevoj paravojsci, što je suprotno Ženevskoj konvenciji.

Kroz logore je, prema optužnici, prošlo oko pet tisuća muškarac, žena i djece, a osim civilnih logora Abdić je osnovao i zatvore za pripadnike Armije BiH, zarobljenih u sukobu s njegovim jedinicama.

Iskaze većine svjedoka Abdić je pokušavao pobiti već na prvom suđenju. Također je tvrdio da je postupak protiv njega, zbog političkog razilaženja, pokrenuo pokojni predsjednik BiH Alija Izetbegović i vodstvo njegove stranke SDA.

Nakon što je u Karlovcu osuđen na 20 godina zatvora Abdić se sa svojim odvjetnicima po prvi put žalio Vrhovnom sudu, koji je u travnju prošle godine potvrdio presudu.

U novoj žalbi, koja se razmatra u ovom postupku, Abdić traži ukidanje presude i oslobađanje od krivnje jer tvrdi da u tzv. AP Zapadna Bosna nije bilo nikakvog organiziranog progona i ratnog zločina.

Njegovi odvjetnici sudu bi se trebali obratiti sutra, nakon što se o žalbi izjasni zamjenik glavnog državnog odvjetnika Slavko Zadnik.

Abdićev odvjetnik Davorin Popović nedavno je izjavio da je žalbu potkrijepio brojnim dokazima i izjavama više od deset svjedoka sa suđenja, koji su, kako je rekao, iskaze dali pod prisilom.

U velikoj dvorani Vrhovnog suda danas su uz novinare hrvatskih i bosanskohercegovačkih medija razmatranje žalbe pratili i članovi Abdićeve obitelji, njegov sin i dvije kćeri, te brojne pristaše. U dvorani se pojavio i predsjednik Udruge logoraša iz Velike Kladuše Alija Feriz, koji je novinarima u stanci rasprave ispričao kako je zatvaran i mučen u vrijeme Abdićeve vladavine u zapadnoj Bosni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙