FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 16. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do9,30 sati.
ZAGREB, 16. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 9,30 sati.

SARAJEVO

Predstavnici pet vladajućih stranaka u Bosni i Hercegovini okupit će se narednog tjedna u Neumu kako bi razmatrali modele mogućih ustavnih promjena u toj zemlji koje bi trebalo provesti do kraja godine, piše u srijedu sarajevski "Dnevni avaz".

List piše kako su dolazak na sastanak, kojega je inicirala Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ), potvrdili iz Stranke demokratske akcije (SDA), Srpske demokratske stranke (SDS), Stranke za BiH (SBiH) i Partije demokratskog progresa (PDP). Ove stranke čine vladajuće koalicije kako na državnoj tako i na razinama entiteta.

"Vjerujem da ćemo trebati seriju ovakvih razgovora za uspjeh", kazao je član Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je ujedno i formalni inicijator predstojećih razgovora. HDZ planira partnerskim strankama predstaviti vlastiti model unutarnjeg preustroja BiH no na njemu neće inzistirati jer je spremna prihvatiti svaki model koji bi BiH učinio funkcionalnom državom, pojasnio je Čović.

KYOTO

Protokol iz Kyota, dosad najznačajniji sporazum o zaštiti okoliša, stupio je na snagu u srijedu ujutro, objavio je UN.

Stupanje na snagu protokola objavljeno je u japanskom gradu Kyotu, gdje je protokol i usvojen 11. prosinca 1997. godine.

Japanski premijer Junichiro Koizumi izrazio je u priopćenju "iskreno" zadovoljstvo zbog stupanja na snagu sporazuma temeljem kojeg će "svijet napokon surađivati kako bi se zaustavilo globalno zagrijavanje".

Najveći svjetski zagađivač, Sjedinjene Države, protokol su, međutim, 2001. odbacile.

Protokol iz Kyota industrijskim zemljama nalaže da do 2012. smanje emisiju šest stakleničkih plinova zbog kojih se zagrijava planet, među kojima je najvažniji ugljični dioksid. Svaka zemlja ima drugačije kvote.

WASHINGTON

Direktor CIA-e Porter Goss predstavit će u srijedu američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu plan za jačanje središnje američke obavještajne agencije, što je preporučilo i istražno povjerenstvo za terorističke napade 11. rujna, objavio je The Washington Post.

Bush je prošle jeseni od Gossa zatražio da u roku 90 dana iznese planove za 50-postotno povećanje broja CIA-in agenata i časnika u tajnom odjelu, koji regrutira špijune u inozemstvu i provodi tajne operacije u prekomorskim zemljama. Bush je također tražio udvostručenje broja časnika za istraživanje i razvoj.

Visoki američki dužnosnik rekao je za The Washington Post da Goss želi više ljudi u inozemstvu, "na terenu", ne samo tajnih časnika, nego i iskusnih analitičara. Prema tom izvoru, Gossov plan temelji se na regrutiranju novih časnika i analitičara koji "izgledaju, zvuče i govore" poput skupina koje špijuniraju.

JERUZALEM

Palestinski čelnik Marwan Barghuti, koji se nalazi u izraelskom zatvoru, rekao je u intervjuu objavljenom u srijedu da će se palestinska pobuna na Zapadnoj obali nastaviti unatoč obećanju palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa da će prekinuti nasilje.

Barghuti, koji služi petogodišnju kaznu zatvora zbog organiziranja terorističkih napada, optužio je također Izrael da potkopava Abasa, ustvrdivši da "ovim tempom" on na vlasti neće ostati dulje od šest mjeseci. U intervjuu za izraelski dnevnik Maariv, Barghuti je ocijenio da će izraelsko povlačenje iz pojasa Gaze "proći mirno". Upitan je li palestinska pobuna, započeta 2000., sada napokon gotova, Barghuti je odgovorio: "Pobuna će se nastaviti na Zapadnoj obali, koju Izrael i dalje drži". "Kraj pobune doći će kada dođe kraj okupaciji. Sve je krhko, sve se može raspasti u bilo kojem trenutku", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙