FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pobuna u banjalučkom zatvoru

BANJA LUKA, 1. ožujka 2005. (Hina) - Oko 80 osuđenika Kazneno-popravnogzavoda Banja Luka, smještenog u naselju Tunjice, blokiralo je uponedjeljak navečer ovu ustanovu, javljaju banjalučke Nezavisne novineod utorka.
BANJA LUKA, 1. ožujka 2005. (Hina) - Oko 80 osuđenika Kazneno-popravnog zavoda Banja Luka, smještenog u naselju Tunjice, blokiralo je u ponedjeljak navečer ovu ustanovu, javljaju banjalučke Nezavisne novine od utorka.

Pobunjeni zatvorenici potvrdili su u telefonskom razgovoru ovom listu da su blokirali zatvor jer žele da se otkrije sve o navodnim kriminalnim radnjama i zlostavljanjima koja se, kako tvrde, događaju u KPZ Banja Luka, a iza kojih po njihovim riječima, stoji Uprava ovog zatvora.

Kako doznaju "Nezavisne", osuđenici su blokirali zatvor oko 19 sati zahtijevajući razgovor s ministrom pravde Republike Srpske Džerardom Selmanom, njegovim pomoćnikom za izvršenje kaznenih sankcija Mlađenom Mandićem, s ombudsmanom za ljudska prava Bosne i Hercegovine i Misijom europske policije (EUPM).

Pobunjeni zatvorenici potvrdili su da je Mandić kasno sinoć posjetio zatvor i razgovarao s njima. Navode da im je predlagao prekid pobune, ali da nisu pristali na to, već su zatražili dolazak okružnog tužitelja i pokretanje istrage na temelju informacija koje osuđenici posjeduju o kriminalnim postupcima u zatvoru. Prema njihovim riječima, Mandić je pristao na te zahtjeve pa danas očekuju dolazak tužitelja, no zahtjev za smjenom zatvorske uprave za sada im neće biti ispunjen.

"Blokirali smo zatvor jer ovo više nije zatvor nego logor. Čuvari nas prebijaju. Uzimaju novac od osuđenika, a nitko ništa ne čini u vezi s tim. Ovdje ima više od 10 osuđenika kojima je uprava ovog zatvora, na čelu s direktorom Stojanom Davidovićem, uzela novac. Brojke se kreću i do 60.000 KM", rekli su osuđenici novinarima.

Prema riječima zatvorenika, jedan od njih nalazi se u izolaciji s frakturom lobanje i polomljenim rebrima nakon što su ga čuvari pretukli. Također navode da neki osuđenici, zahvaljujući mitu, kaznu ne izdržavaju u zatvoru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙