FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 11. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti izsvijeta do 4,30 sati.
ZAGREB, 11. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

LUXEMBOURG

Premijer Luxembourga Jaen Claude Juncker, čija zemlja predsjedava EU, izjavio je u petak nakon razgovora s glavnom haaškom tužiteljicom Carlom del Ponte da još nije donesena konačna odluka o početku pristupnih pregovora s RH, ali da će oni početi 17. ožujka samo ako general Ante Gotovina do tada bude predan Haaškom sudu a u suprotnom će se čekati da Hrvatska ispuni svoju obvezu pune suradnje s Haagom.

"Predsjedništvo EU smatra da RH do 17. ožujka mora dokazati punu suradnju s Haaškim sudom. Ako Gotovina do 17. ožujka bude u Haagu pregovori mogu početi odmah, ako ne imat ćemo velikih teškoća osim ako hrvatske vlasti ne dokažu da u potpunosti surađuju s ICTY-jem" rekao je luxembourški premijer Jean Claude Juncker na zajedničkoj konferenciji za novinare s Del Ponte.

Odluka Vijeća značajno će ovisiti o ocjeni Del Ponte dodao je. Carla del Ponte je rekla kako "očekuje Gotovinu u Haagu čim je prije moguće" kako bi mu se sudilo zajedno s generalima Čermakom i Markačem, čija je optužnica istovjetna Gotovininoj.

Na upit hoće li preporučiti EU da počne pregovore s RH i bez Gotovine u Haagu, ona je izbjegla izravno odgovoriti kazavši samo da će "iznijeti svoje procjene i činjenice o suradnji RH kada se to od nje zatraži".

WASHINGTON

Povjerenje američke javnosti u predsjednika George W. Busha smanjilo se u prvim tjednima njegova drugog mandata, dok je optimizam glede Iraka u blagom porastu, pokazalo je u petak istraživanje javnoga mišljenja novinske agencije Associated Press.

Amerikanci su u siječnju bili podijeljeni glede Bushova učinka kao predsjednika dok sada njih 54 ne odobrava način na koji obavlja posao predsjednika, dok 45 posto odobrava.

Broj onih koji misle da se Sjedinjene Države kreću u krivom smjeru porastao je proteklog mjeseca s 51 posto na 58 posto.

S druge strane porastao je optimizam Amerikanaca glede mogućnosti stabilnog i demokratskog Iraka.

Malo više od polovice ispitanika, njih 51 posto, smatra vjerojatnim stabilni i demokratski Irak što je blago povećanje u odnosu na 46 posto koji su u to vjerovali prije izbora u Iraku 30. siječnja.

Razlog opadanju povjerenja u Busha anketa pronalazi u nedostatku optimizma glede domaćih tema.

WASHINGTON/NEW YORK

Državni tajnik Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Nino Žganec govorio je u petak na Komisiji za drušveni razvoj Ekonomskog i socijalnog vijeća Ujedinjenih naroda o socijalnoj situaciji u Hrvatskoj i naporima zemlje da restrukturira socijalni sektor.

Rekao je kako socijalnu situaciju u zemlji karakteriziraju proces tranzicije i problemi proistekli iz sukoba početkom 1990-tih, a da hrvatska Vlada pripremajući se za daljni ekonomski razvitak i integraciju u EU nastoji restrukturirati socijalni sektor. "Socijalna politika u Hrvatskoj je primarno orijentirana prema stvaranju uvjeta za stimuliranje ekonomskog rasta i razvitka kao i aktivnu politiku zapošljavanja i upravljanja ljudskim resursima, u skladu sa standardima EU-a", rekao je. Istodobno nastoji se usmjeriti javnu potrošnju prema ustanovljenim prioritetima najranjivijih socijalnih skupina, obuhvaćajući što je moguće veći broj onih koji su ispod granice siromaštva, dodao je.

Žganec je naveo kako je 18,2 posto stanovništva Hrvatske relativno siromašno, što je na crti indikatora siromaštva u nekim članicama EU, ali da bi bez važnih socijalnih transfera i mirovina 40 posto stanovništvo bilo u opasnosti od siromaštva. Kazao je da je stvoren niz programa za zaštitu socijalno ranjivih skupina, djece, mladih, obitelji i invalida.

GAZA

Predsjednik palestinskih vlasti Mahmud Abas imenovao je novog šefa policije u Gazi nakon što je smijenio generala Saeba Al-Ajeza, doznaje se u petak iz službenih izvora.

Na dužnost je imenovan njegov zamjenik Mahmud Asfur, rekao je izvor.

Abas je u četvrtak smijenio visoke dužnosnike Sigurnosti jer nisu uspjeli prekinuti minobacačke i raketne napade na židovska naselja u Gazi unatoč prekidu vatre.

Prema palestinskim izvorima, među smijenjenim dužnosnicima su i šef Nacionalne sigurnosti, general Abdelrazak Al-Majaida kao i šef Nacionalne sigurnosti na jugu pojasa Gaze, general Omar Ašur.

BUENOS AIRES

Petorica zatvorenika i trojica zatvorskih čuvara ubijena su u drugom po veličini argentinskom zatvoru u jednodnevnoj pobuni zatvorenika koja je u petak završena oslobađanjem svih taoca.

Zatvorenici su pobunu započeli u četvrtak poslijepodne za vrijeme posjeta obitelji zatvorenika, a kao razlog naveli su teške uvjete života u prenatrpanom zatvoru u Cordobi. Pobunjeni zatvorenici cijelu su noć držali oko 70 taoca, prijeteći ubojstvom nekih od njih. No, u petak su počeli postupno puštati taoce od kojih su gotovo polovina bili članovi obitelji zatvorenika, dok su ostali zatočenici bili zatvorski čuvari i službenici. Lokalna policija je objavila da su u pobuni ubijena petorica zatvorenika i trojica čuvara, dok je oko 30 ljudi ozlijeđeno. Gradonačelnik Cordobe Luis Juez izjavio je da se zatvor "raspada" i da su zatvorenici živjeli u neljudskim uvjetima.

U Argentini je od 1986. bilo više od 260 zatvorskih pobuna, no od 2000. one su sve rjeđe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙