FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstveni skup hrvatskih agronoma

OPATIJA, 15. veljače 2005. (Hina) - Znanstveni skup hrvatskih agronoma,na kojem će oko 400 znanstvenika iz zemlje i inozemstva razmatratiteme o prilagodbi Europskoj uniji, ekološkoj poljoprivredi,alternativnim izvorima energije u poljoprivredi te genetici,oplemenjivanju bilja i sjemenarstvu, počeo je danas u Opatiji.
OPATIJA, 15. veljače 2005. (Hina) - Znanstveni skup hrvatskih agronoma, na kojem će oko 400 znanstvenika iz zemlje i inozemstva razmatrati teme o prilagodbi Europskoj uniji, ekološkoj poljoprivredi, alternativnim izvorima energije u poljoprivredi te genetici, oplemenjivanju bilja i sjemenarstvu, počeo je danas u Opatiji.

Četrdeseti po redu znanstveni skup agronoma otvorio je predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks koji je naglasio da je jedna od najvažnijih zadaća u procesu pridruživanja Europskoj uniji priprema i prilagođavanje hrvatske poljoprivrede za zahtjevno europsko tržište.

"Dolazi i već jest vrijeme kada političke odluke trebaju zamijeniti znanstveni napori", rekao je. Šeks ističe da je nacionalni identitet teško očuvati u globalnom okruženju te da na tome treba raditi u svim područjima.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Dragan Kovačević kazao je da su u pripremi izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim bi se trebala smanjiti površina neobrađena zemljišta i utvrditi bolji sustav odgovornosti.

Istaknuo je da su u poljoprivredi tri ključna oprativna programa - podizanje trajnih nasada, razvitak govedarske proizvodnje i projekt navodnjavanja.

U izlaganju predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva predstavljen je europski model poljoprivrede i politike stalnih reforma. Taj model obuhvaća promicanje interesa cjelokupnog seoskog područja kao jedinstvene gospodarske, ekološke i socijalne sredine, a težište je na krajnjem potrošaču, osiguranju kvalitetne i sigurne hrane.

U nastavku je izneseno stanje u hrvatskoj poljoprivredi, smjernice domaće poljoprivredne politike te ukazano na nužnost korištenja predpristupnih fondova EU kao najpogodnije pomoći u procesu prilagodbe.

Za područje poljoprivrede riječ je o SAPARD programu namijenjenom za pripremu kandidata za zajedničku poljoprivrednu politiku europske zajednice i sudjelovanje na zajedničkom tržištu. Iz tog fonda Hrvatska bi 2006. trebala dobiti 25 milijuna eura.

U izlaganju je naglašena važnost pripreme programa koji će biti kandidirani za korištenje tih sredstava kako novac ne bi ostao neiskorišten.

Znanstveni skup hrvatskih agronoma nastavlja se brojnim stručnim predavanjima do 18. veljače. Prijavljena su ukupno 373 znanstvena rada s oko 1000 autora, od toga oko 180 radova autora iz 15 stranih zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙