FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo poljoprivrede: smrznuta svinjetina iz EU zdravstveno ispravna

ZAGREB, 7. veljače 2005. (Hina) - U Europskoj uniji (EU) ne postojiposeban propis kojim se smrznuto meso starije od šest mjeseci uništavaspaljivanjem, niti je EU propisala rok trajanja smrznutog mesa, acijena takvog mesa određuje se isključivo na burzi, tvrde iz hrvatskogMinistarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva pozivajućise na inspektore EU-a za izradu legislative.
ZAGREB, 7. veljače 2005. (Hina) - U Europskoj uniji (EU) ne postoji poseban propis kojim se smrznuto meso starije od šest mjeseci uništava spaljivanjem, niti je EU propisala rok trajanja smrznutog mesa, a cijena takvog mesa određuje se isključivo na burzi, tvrde iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva pozivajući se na inspektore EU-a za izradu legislative.

Ministarstvo je današnjim priopćenjem reagiralo na informacije iz nekih medija o uvoza smrznute svinjetine, demantirajući navoda da se u Hrvatsku iz Europske unije uvozi svinjetina koja bi u EU bila spaljena.

Inspektor EU za izradu legislative u Bruxellesu, kojeg je Ministarstvo izravno kontaktiralo, opovrgnuo je postojanje posebnog propisa kojim se smrznuto meso starije od šest mjeseci uništava spaljivanjem, navodi se u priopćenju.

Direktiva EU ne razlikuje svježe od smrznutog mesa u smislu uvjeta za stavljanje na tržište, navode pritom iz Ministarstva napominjući da im je to potvrđeno u Bruxellesu.

Stoga je, kažu, netočna i tvrdnja da se meso u EU spaljuje, kao i tvrdnja da umjesto u spalionici završava u Hrvatskoj.

Uvjete za uvoz proizvoda pa tako i mesa određuje isključivo kakvoća proizvoda, a svaka pošiljka uvozi se na temelju rješenja Ministarstva poljoprivrede o nepostojanju veterinarsko-zdravstvenih prepreka u RH.

Potvrda tomu je podatak iz 2004. godine u kojoj je prilikom uvoza mesa zadržano ili vraćeno oko 200 pošiljki koje nisu udovoljavale navedenim uvjetima, kažu u Ministarstvu.

Kako bi se pak izbjeglo predeklariranje i daljnje stavljanje u promet smrznutog mesa, Uprava za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede eksplicite rješenjem dopušta da se takvo meso može koristiti isključivo za preradu, navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙