FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nužno investiranje u proizvodnju mlijeka prije ulaska u EU

OSIJEK, 16. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski proizvođači mlijeka nužnomoraju realizirati značajna ulaganja u svoju proizvodnju kako bispremni i konkurentni dočekali dolazak na europsko tržište, istaknutoje u Osijeku na predavanju o politici Europske unije prema sektorumljekarstva, koje su organizirali osječka Županijska komora,nizozemsko Veleposlanstvo u RH i Hrvatski stočarski centar.
OSIJEK, 16. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski proizvođači mlijeka nužno moraju realizirati značajna ulaganja u svoju proizvodnju kako bi spremni i konkurentni dočekali dolazak na europsko tržište, istaknuto je u Osijeku na predavanju o politici Europske unije prema sektoru mljekarstva, koje su organizirali osječka Županijska komora, nizozemsko Veleposlanstvo u RH i Hrvatski stočarski centar.

Predsjednik Uprave nizozemske tvrtke Veepro Holland Jan Venneman ocijenio je kako je cijena mlijeka u Hrvatskoj vjerojatno najveća u Europi te da se ulaskom u EU, a možda i prije toga, može očekivati njezino smanjivanje.

Hrvatska danas uvozi mlijeko i stoga bi se proizvodnja trebala povećati novim investicijama, kao dio priprema za ulazak u EU.

Hrvatska se najprije mora izboriti za kvotu na nacionalnoj razini, a potom i za kvotu za svaku pojedinu farmu, ocijenio je Venneman, poručivši hrvatskim proizvođačima da investicije realiziraju dok je cijena mlijeka još na visokoj razini.

Voditelj Odjela za poljoprivredu i prehrambenu industriju osječke Komore Ernest Nad kazao je da Hrvatska oko 50 posto svojih potreba za mlijekom ostvaruje uvozom, pa je stoga nužno povećati proizvodnju kako bi se kod ulaska u EU mogle ostvariti zadovoljavajuće proizvodne kvote.

Kako je istaknuto Nizozemska posljednjih godina bilježi smanjenje broja farmi i mliječnih krava, ali ima proizvodnu kvotu od 11,1 milijuna tona godišnje, po čemu je četvrta zemlja u Europskoj uniji.

(Hina) xivuč yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙