FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Županjska Sladorana o nejavljanju za uvoz šećera

ŽUPANJA, 18. veljače 2005. (Hina) - Županjska tvornica šećera,Sladorana, zbog svog propusta nije podnijela zahtjev za dodjelom kvotaza uvoz sirovog šećera po Uredbi o podjeli poljoprivredno-prehrambenihkvota za 2005. godinu, izjavio je danas predsjednik Uprave SladoraneMarinko Pauković.
ŽUPANJA, 18. veljače 2005. (Hina) - Županjska tvornica šećera, Sladorana, zbog svog propusta nije podnijela zahtjev za dodjelom kvota za uvoz sirovog šećera po Uredbi o podjeli poljoprivredno-prehrambenih kvota za 2005. godinu, izjavio je danas predsjednik Uprave Sladorane Marinko Pauković.

Hrvatska je Vlada krajem travnja prošle godine donijela Uredbu o raspodjeli carinskih kvota za poljoprivredno-prehrambene proizvode podrijetlom iz zemalja članica WTO-a i zemalja s kojima Hrvatska ima sklopljene ugovore o slobodnoj trgovini i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Zahtjevi za raspodjelom carinskih kvota za 2005. mogli su se podnositi Ministarstvu poljoprivrede od 1. do 20. prosinca prošle godine. Virovitička šećerana Viro jedina je dostavila svoju ponudu i njoj će biti dodijeljena cjelokupna ovogodišnja kvota za preradu 40.000 tona sirovog šećera od šećerne trske.

"To što se županjska i osječka šećerana nisu javile na natječaj je propust zbog promjene načina prikupljanja ponuda, jer je dosad bio objavljivan natječaj", kazao je Pauković. Podsjetio je i na dosadašnju praksu koju je, kaže, inicirala upravo Sladorana dok je virovitička šećerana bila u stečaju, da podjela uvozne kvote ide ravnomjerno na 3 dijela - županjskoj, osječkoj i virovitičkoj šećerani.

"No, to nije suština problema uvoza 40 tisuća tona sirovog šećera za preradu i opskrbu domaćeg tržišta" izjavio je Pauković. Naime, prema SSP-u kojeg je Hrvatska potpisala s EU, istaknuta je obveza prerade 40.000 tona, a to znači, kaže Pauković, pomoć hrvatskoj industriji šećera. Jedan od kriterija je ravnomjerni razvoj i regionalna podjela kako bi se osiguralo investiranje i razvoj poljoprivredne proizvodnje.

Propust ne znači, kaže, njihovu nezainteresiranost za preradu sirovog šećera, jer će Sladorana imati tzv. 'sirovu kampanju', odnosno uvest će sirovi šećer za preradu za domaće tržište.

"Platit ćemo carinu hrvatskoj državi, koja je naš vlasnik i koja će kroz carinu dobiti tu vrijednost. Za tu će vrijednost biti umanjena dobit u poslovanju, što se u konačnici neće odraziti na poslovanje tvrtke", tvrdi Pauković.

Sladorana svcoj poslovni plan za 2005. namjerava ispuniti u cijelosti, kako po pitanju održavanja, investicija i politike plaća.

Planiraju ulaganje u automatizaciju tehnološkog procesa kristalizacije, te nabavku još jednog kotla na plin, a povećat će se i kapacitet na 7.000 tona dnevne prerade.

Izdvajaju i financiranje u cijelosti proizvodnje šećerne repe, a u planu je i analiza tla koja će se pratiti već od iduće godine na 8.000 hektara , a do 2007. na 12.000 hektara na njihovom sirovinskom području.

Ovogodišnji plan Sladorane je, po Paukovićevim riječima, sjetva na 11,5 tisuća hektara te očekuju proizvodnju više od 70 tisuća tona šećera u ovoj godini, što ih, tvrdi, ozbiljno priprema za ulazak u EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙