FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažni pokazatelji poduprli tečaj japanskog jena

LONDON, 28. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Snažniji od očekivanjasiječanjski rast japanske industrije proizvodnje i prometa umaloprodaji povećao je nade ulagača da će to drugo po veličinisvjetsko gospodarstvo izaći iz lanjske recesije, što je u ponedjeljakna deviznim tržištima podignulo tečaj jena.
LONDON, 28. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Snažniji od očekivanja siječanjski rast japanske industrije proizvodnje i prometa u maloprodaji povećao je nade ulagača da će to drugo po veličini svjetsko gospodarstvo izaći iz lanjske recesije, što je u ponedjeljak na deviznim tržištima podignulo tečaj jena.

Do podneva je tako dolar oslabio na 104,3 jena. Euro se spustio na 138,4 jena.

Japanska industrijska proizvodnja porasla je u siječnju 2,1 posto. Također, promet u maloprodaji na godišnjoj je razini ojačao u siječnju po najbržoj stopi od 1997, što je sve ojačalo uvjerenje ulagača u oporavak japanskog gospodarstva iz recesije i deflacije. Jen je tako ostvario najveći dnevni dobitak prema dolaru, za više od jedan posto.

"Jen ima danas najbolju izvedbu uslijed povoljnih gospodarskih pokazatelja. Dolar je općenito pod pritiskom u odnosu na ostale svjetske valute", ocijenio je Kamal Sharma, valutni strateg Dresdner Kleinwort Wassersteina.

Tečaj dolara potonuo je i na najnižu razinu prema britanskoj funti u zadnja dva mjeseca, pa se njome trguje po 1,9244 dolara. Razlog tome je nada da će britanske kamatne stope ponovno porasti. One trenutno iznose 4,75 posto.

Kako sve više jača uvjerenje sudionika na deviznim tržištima da je završio trend oporavka tečaja američke valute započet početkom godine, dolar se spustio i na najnižu razinu u odnosu na euro u sedam tjedana, pa euro košta 1,3261 dolar.

Još očitija slabost američke valute pokazala se u odnosu na valute s višim prinosom poput novozelandskog i australskog dolara. Australski dolar stoji 79,34 američka centa, i vrlo je blizu najvišeg tečaja u zadnjih godinu dana. 'Kivi' je blizu najviše razine u 22 godine, te stoji 72,94 američka centa.

Slabljenju američke valute, ističu trgovci i analitičari, doprinose skok cijena nafte te zabrinutosti da bi središnje banke diljem svijeta mogle diversificirati svoje rezerve iz američkih dolara u ostale svjetske valute.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙