FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nedjelja - Ulagači uvjereni u završetak trenda oporavka dolara

LONDON, 26. veljače 2005. (Hina) - Iako je američka središnja banakaponovila svoju predanost nastavku zaoštravanja monetarne politike,ulagači na deviznim tržištima protekloga su tjedna bili uvjereni da sedvomjesečni oporavak američkog dolara približio završetku, što jerezultiralo oštrom korekcijom njegovog tečaja.
LONDON, 26. veljače 2005. (Hina) - Iako je američka središnja banaka ponovila svoju predanost nastavku zaoštravanja monetarne politike, ulagači na deviznim tržištima protekloga su tjedna bili uvjereni da se dvomjesečni oporavak američkog dolara približio završetku, što je rezultiralo oštrom korekcijom njegovog tečaja.

Nakon što je u tjednu ranije američka valuta dosegnula najvišu razinu prema euru i jenu u protekla tri mjeseca, prošloga tjedna njezin je tečaj bio oštro korigiran. U tom razdoblju oslabio je 1,3 posto prema euru, koji stoji 1,324 dolara. Za toliko se spustio i u odnosu na britansku funtu, pa se njome trguje po 1,9184 dolara. Istodobno, zelena valuta oslabila je i 1,7 posto prema švicarskom franku te 0,4 posto u odnosu na jen. Tjedan je završila na 1,1626 franaka i 105,2 jena.

Devizna tržišta rastrgana su između za dolar pozitivnih faktora poput rasta američkih kamatnih stopa i snažnog gospodarskog rasta u SAD-u te uporno visokih manjkova u bilanci plaćanja i proračunu. Zabrinutosti da bi središnje banke u svijetu mogle diversificirati svoje devizne rezerve iz tradicionalne valute dolara u ostale svjetske valute cijeloga tjedna pritiskala je tečaj 'zelembaća'.

Već u ponedjeljak tečaj dolara potonuo je na 1,3257 dolara prema euru, nakon što je južnokorejska središnja banka objavila da planira dugoročno diversificirati svoje četvrte po veličini devizne rezerve, od 200 milijardi dolara, iz američke u ostale međunarodne valute. I bahreinski guverner izjavio je da vidi rastuću ulogu eura u međunarodnim rezervama kako europsko gospodarstvo počinje rasti i osvajati sve veći udio u svjetskoj trgovini. To je potaknulo velike prodaje dolara i najveći gubitak na njegovoj vrijednosti u jednome danu od prosinca lani, jer su ulagači pretpostavili da bi i druge velike središnje banke mogle poduzeti taj potez. "Trenutno postoji mnogo prepreka na tržištu. Teško je iznaći istinsku sliku fundamentalnih odnosa", kazao je Bilal Jafeez, valutni strateg pri Deutsche Banku. "Ako se razmatra strategija pozicioniranja u odnosu na tri najjače svjetske valute - euro, dolar i jen, nema nikakvog snažnog signala".

Veće promjene američka valuta zabilježila je i prema novozelandskom dolaru, koji je dosegnuo najvišu razinu u protekla 22 mjeseca, odnosno 0,7279 dolara. 'Kivi'je ostvario koristi od obnovljene potražnje za valutama s visokim prinosom kako je kupovina većine ostalih valuta smanjena u neizvjesnosti zbog budućeg trenda tečaja američke valute. Kamatne stope na Novom Zelandu među najvišima su u svijetu, u visini 6,5 posto prema primjerice nula posto u Japanu.

U srijedu je američka središnja banka Fed sa svog zasjedanja priopćila da će nastaviti s podizanjem kamatnih stopa kako bi držala inflaciju pod kontrolom. Stajalište da bi američke monetarne vlasti mogle ubrzati podizanje kamatnih stopa bilo je ključni poticaj za oporavak dolara u prvih osam tjedana ove godine. "Ubrzano zaoštravanje američke monetarne politike već je uračunatu u cijenu dolara, stoga posljednje priopćenje Fed-a nije tržištu dalo smjernice", kazao je Adam Cole, valutni strateg pri RBC Capital Marketsu.

Mnogi analitičari vjeruju da će se tečaj dolara kretati u vrlo uskom rasponu uoči novih američkih gospodarskih pokazatelja. No, podatak o reviziji naviše američkog gospodarskog rasta u zadnjem lanjskom tromjesečju nije se pretočio u oporavak dolara. Američka vlada revidirala je svoju prijašnju procjenu rasta BDP-a sa 3,1 na 3,8 posto. "Tržište je u neizvjesnosti. Imali smo velike rasprodaje dolara, zatim je njegov tečaj stabiliziran, te su ulagači nesigurni trebali li ga nastaviti kupovati ili je riječ tek o privremenom predahu u dugoročnom trendu njegova klizanja. Čekamo nove pokazatelje ", kazao je Lee Ferridge, trgovac valutama pri londonskoj Rabobanci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙