FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 30. siječnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati
ZAGREB, 30. siječnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati

BAGDAD

Odaziv na općim izborima u Iraku dosegnuo je 72 posto upisanih birača, dva sata uoči zatvaranja birališta, priopćio je u nedjelju dužnosnik državnog izbornog povjerenstva Adil al-Lami. Al-Lami je na tiskovnoj konferenciji u Bagdadu rekao da je u mnogim šijitskim i kurdskim područjima odaziv i preko 90 posto, dok je u sunitskim krajevima zbog izraženijeg nasilja znatno manji. Dodao je da je diljem zemlje otvoreno 99 posto biračkih mjesta, sa svega nekoliko koja su ostala zatvorena zbog nasilja ili manjka osoblja. Također, predstavnik UN-a u iračkom izbornom povjerenstvu izjavio je u nedjelju da je odaziv na iračkim izborima premašio očekivanja i da su gužve na biralištima. "Prema prvim informacijama koje smo dobili, čini se da odaziv na izbore premašuje očekivanja u nekim dijelovima" Iraka, kazao je za glasila Kolumbijac Carlos Valenzuela. Iako su Iračke i američke snage uvele su drakonske mjere sigurnosti kako bi umanjile rizik na izborima, u nizu napada u nedjelju ubijeno je najmanje 22 ljudi.

DUBAI

Islamistička skupina Abu Musaba al-Zarqawija preuzela je u nedjelju odgovornost za samoubilačke napade na biralištima u Iraku, u priopćenju objavljenom na islamističkoj internetskoj stranici. "Organizacija Al Qaida u Rafidainu (Mezopotamija) drži svoja obećanja zahvaljujući vojnicima iz brigade kandidata za mučeništvo", piše u priopćenju kojega se vjerodostojnost nije mogla utvrditi. U nedjelju je u Bagdadu izvedeno devet napada, priopćila je američka vojska ustvrdivši da su iračke snage sigurnosti uglavnom spriječile samoubojice da uđu na birališta. Prema izvješćima koje je agencija dobila do podneva, u samoubilačkim napadima i u atentatima u Bagdadu ubijeno je najmanje 20 osoba, uz barem dvojicu samoubojica, a tridesetak ih je ranjeno. Skupina Abu Musaba al-Zarqawija, najtraženijeg bjegunca u Iraku za kojim traga američka vojska, preuzela je odgovornost za brojne atentate, a njezin je vođa 23. siječnja u poruci objavljenoj na internetu, najavio "bespoštedni rat" izborima.

DAVOS

Svjetski gospodarski forum u Davosu, godišnji susret gospodarske i političke svjetske elite u skijalištu u švicarskim Alpama završio se u nedjelju iza podneva nakon petodnevnih rasprava i susreta. Ovogodišnji je forum okupio 2.200 sudionika, a na dnevnom su redu bile teme poput suzbijanja siromaštva, gospodarske nejednakosti, jačanja moći Kine, Bliskog istoka i nuklearnih planova Irana. Među sudionicma bili su mnogi šefovi država i vlada, poput britanskog premijera Tonyja Blaira, njemačkog kancelara Gerharda Schroedera, predsjednika Europske komisije Juana Manuela Duraa Barossa ili pak, putem videoveze iz Pariza, francuski predsjednik Jacques Chirac. Hrvatski premijer Ivo Sanader otkazao je odlazak u Davos zbog viroze. Novi ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko prvi put je nastupio na forumu kako bi podupro pristup svoje zemlje Europskoj uniji, kao i turski premijer Recep Tayyip Erdogan. U Davos su doputovali i mnogi poslodavci, filmske i pjevačke zvijezde kao što su Amerikanke Sharon Stone i Angelina Jolie koje su privukle veliku pozornost, ili pak Bono Vox i glumci Richard Gere, Chris Tucker i Gerard Depardieu.

MOSKVA

Novi palestinski predsjednik Mahmud Abas doputovao je u nedjelju poslijepodne u Moskvu, u prvi službeni posjet Rusiji, javlja AFP. Abas se u ponedjeljak treba sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom i ministrom obrane Sergejem Ivanovom. Moskva je pozdravila Abasov izbor 9. siječnja, izražavajući nadu da će Abas "provesti temeljite demokratske reforme" i "dobiti potporu međunarodne zajednice i Izraela".

RIM

Talijanska vlada mobilizirala je u nedjelju vojsku kako bi rasčistila ceste i pristupe selima zarobljenima snijegom i poledicom u dijelovima zemlje pogođenima nezapamćenim valom hladnoće. Tridesetak vojnika inženjerske pukovnije poslano je s ralicama da rasčiste prilaze nekoliko sela u regiji Ancona, a vojnici su u stanju pripravnosti i u Pugliji te na Siciliji, objavio je glavni stožer. Talijanski vojnici u petak su pomogli u spašavanju gotovo tisuću ljudi koji su od srijede zapeli na planinskoj autocesti u južnoj regiji Salerno. Većina ih je u svojim vozilima provela dvije noći prije nego su upućeni u prihvatne centre organizirane u selima duž autoceste. Talijanski premijer Silvio Berlusconi morao je zbog teške situacije stati u obranu svojeg ministra prometa Pietra Lunardija, čiju je ostavku zatražila oporba optužujući ga za nesposobnost. "Vlada nije ni za što odgovorna" u ovoj aferi, rekao je Berlusconi. Jedan od njegovih zamjenika, Marco Follini, jučer se, međutim, u ime vlade ispričao svim vozačima koji su zapeli na cestama bez ikakve pomoći.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙