FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Miloševićev svjedok: Nisu žrtve Albanci, nego Srbi

ZAGREB, 25. siječnja 2005. (Hina) - Bivši jugoslavenski predsjednikSlobodan Milošević u utorak je na haškom suđenju izveo novog svjedokaobrane čije je tvrdnje o progonu kosovskih Srba suprotstavio optužbamahaškog tužiteljstva o sustavnom progonu kosovskih Albanaca koji jekulminirao egzodusom njih 800 tisuća u 1999. godini.
ZAGREB, 25. siječnja 2005. (Hina) - Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević u utorak je na haškom suđenju izveo novog svjedoka obrane čije je tvrdnje o progonu kosovskih Srba suprotstavio optužbama haškog tužiteljstva o sustavnom progonu kosovskih Albanaca koji je kulminirao egzodusom njih 800 tisuća u 1999. godini.

Svjedok Mitar Balević, Srbin s Kosova i lokalni dužnosnik Miloševićevog SPS-a koji je po vlastitim riječima pod pritiskom otišao iz Prištine 1999. godine nakon što je tamo živio gotovo čitav život, tvrdio je da su s Kosova u 90-im godinama prognane "desetine tisuća Srba", a iz Albanije doseljeno "200.000 Albanaca" s ciljem stvaranja velike Albanije.

Po njemu je pritisak na kosovske Srbe uključivao sve: od diskriminacije u zapošljavanju i zdravstvenoj njezi, preko ubojstava, pljački i napada, do uništavanja srpskih groblja.

On je tako tvrdio kako su, primjerice, srpska novorođenčad na prištinskoj ginekologiji "masovno umirala".

Visoko rangirani pripadnik KOS-a Mustafa Čandić prije dvije godine svjedočio je na Miloševićevu suđenju, kao svjedok tužiteljstva, kako je čuo za direktivu iz Beograda po kojoj su se Srbi trebali preseliti kako bi se pokazali razmjeri njihove ugroženosti na Kosovu.

Kosovski Srbi su, pak, po svjedoku Baletiću na albanski pritisak odgovorili "samoorganiziranjem radi suprotstavljanja pritiscima i teroru radi opstanka srpstva na Kosovu".

Milošević je optužen za protjerivanje više od 800 tisuća Albanaca s Kosova u 1999. godini, a tužiteljstvo je na početku suđenja izvelo niz svjedoka kojima je dokazivalo da su političke odluke otvorile put sustavnoj diskriminaciji kosovskih Albanaca.

Miloševićev svjedok je optužio vodstvo kosovskih Albanaca da su provokacijama protiv lokalnih Albanaca htjeli senzibilizirati svjetsko javno mnjenje na navodne nepravde prema njima, primjerice slučajem "odglumljenog trovanja" albanske djece u školama.

Milošević je optužen za zločine protiv čovječenosti na Kosovu i u Hrvatskoj, te za genocid u BiH.

Haško suđenje Miloševiću u utorak je počelo sa zakašnjenjem, a kako je predsjedavajući sudac objasnio, i u Den Haagu je razlog odgode bilo nevrijeme koje je zahvatilo veći dio Europe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙