FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predah nakon trotjednog jačanja tečaja dolara

LONDON, 24. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara u ponedjeljakje na deviznim tržištima uzeo predah nakon trotjednog jačanja premanajvažnijim svjetskim valutama, dok je japanski jen bio na gubitkukako ga ulagači prodaju uoči sastanka skupine G7 idućega tjedna.
LONDON, 24. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara u ponedjeljak je na deviznim tržištima uzeo predah nakon trotjednog jačanja prema najvažnijim svjetskim valutama, dok je japanski jen bio na gubitku kako ga ulagači prodaju uoči sastanka skupine G7 idućega tjedna.

Tako je euro do podneva dosegnuo 1,3085 dolara, blago ojačavši s kraja prošloga tjedna zabilježenih 1,3046 dolara. Tečaj dolara nešto je pojeftinio i prema švicarskom franku, na 1,1809 franaka.

Neki trgovci valutama ističu da je zelena valuta, koja je porasla oko četiri posto prema euru i franku od početka ove godine, već dobila dovoljan poticaj od izgleda za rastom američkih kamatnih stopa te da je teško očekivati njezin daljnji porast. Tržišni sudionici sada čekaju na nove američke gospodarske pokazatelje.

Zakonodavci iz industrijski najrazvijenijih država svijeta G7 na svom sastanku u Londonu 4. i 5. veljače trebali bi raspravljati o trogodišnjem trendu klizanja tečaja dolara te o pitanju fleksibilnosti valutnih tečajeva, posebice u Aziji.

Početkom godine tržišta su špekulirala da bi Kina mogla re-evaluirati svoju valutu, što je potaknulo jačanje azijskih valuta pogotovo jena, koji je najviše likvidan. No, jen je nešto oslabio u ponedjeljak pošto je kanadski premijer Paul Martin odbacio izglede za podizanjem vrijednosti juana. Jen tako stoji 102,9 jena za dolar te 134,7 jena za euro.

"Izjave kanadskog premijera pomogle su suzbijanju špekulacija da će Kina učiniti nešto nakon sastanka G7", izjavio je valutni strateg pri ABN Amro, Paul Mackel.

Martin je u nedjelju kazao da je tražio od kineskih dužnosnika da dopuste slobodnu trgovinu juanom, koji je trenutno fiksiran na 8,28 juana za dolar, no i upozorio da je prije toga potrebno provesti pripreme. "Ne bih savjetovao Kini odmah sutra slobodno plivajući tečaj", kazao je novinarima u Hong Kongu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙