FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Žužul najavio hrvatski odgovor na pismo Carle del Ponte

LUXEMBOURG, 15. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski ministar vanjskihposlova u ostavci Miomir Žužul u utorak je potvrdio da Hrvatskapriprema odgovor na cirkularno pismo glavne haške tužiteljice Carledel Ponte u kojemu je ministre vanjskih poslova zemalja EU-a upoznalas argumentima o ocjeni da ne postoji puna hrvatska suradnja s Haškimsudom (ICTY).
LUXEMBOURG, 15. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski ministar vanjskih poslova u ostavci Miomir Žužul u utorak je potvrdio da Hrvatska priprema odgovor na cirkularno pismo glavne haške tužiteljice Carle del Ponte u kojemu je ministre vanjskih poslova zemalja EU-a upoznala s argumentima o ocjeni da ne postoji puna hrvatska suradnja s Haškim sudom (ICTY).

Glasnogovornica haškog tužiteljstva Florence Hartmann potvrdila je za Hinu da je Del Ponte uputila prošloga petka, preko luksemburškog predsjedništva EU-a, pismo šefovima diplomacija zemalja članica, ali je odbila komentirati njegov sadržaj.

Žužul je izjavio da Hrvatska ima odgovor na sve tvrdnje iznesene u pismu tužiteljice, dodajući da se u njemu govori o propustima iz 2001. kada je podignuta optužnica ICTY-ja protiv generala Ante Gotovine, dok se za novije razdoblje umjesto argumenata iznose procjene i spekulacije.

"Pismo će sadržavati sve činjenice na koje Hrvatska mora reagirati kako bi demonstrirala da ispunjava svoje obveze", izjavio je Žužul za Hinu u Luksemburgu.

Kako se saznaje, pismo se priprema u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova, a bit će upućeno predsjednicima vlada zemalja EU-a.

Carla del Ponte je prošlog tjedna izvjestila luksemburško predsjedništvo EU-a o suradnji Hrvatske s ICTY-em. Luksemburški premijer Jean Claude Juncker izjavio je nakon razgovora s Del Ponte da još nije donesena konačna odluka o početku pristupnih pregovora s Hrvatskom, ali da će oni početi 17. ožujka samo ako general Gotovina do tada bude predan Haškom sudu, a u suprotnom će se čekati da Hrvatska ispuni svoju obvezu pune suradnje s Den Haagom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙