FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Škare Ožbolt: Zagreb će učiniti sve da se "vukovarskoj trojci" sudi u Hrvatskoj

ZAGREB,9. veljače(Hina) - Hrvatska će učiniti ono što je potrebno da bidobila suđenje tzv. vukovarskoj trojci, odnosno oficirima JNAoptuženima za zločin na Ovčari 1991., čije je ustupanje nacionalnompravosuđu u srijedu predložila Carla del Ponte, izjavila je za Hinuministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.
ZAGREB,9. veljače(Hina) - Hrvatska će učiniti ono što je potrebno da bi dobila suđenje tzv. vukovarskoj trojci, odnosno oficirima JNA optuženima za zločin na Ovčari 1991., čije je ustupanje nacionalnom pravosuđu u srijedu predložila Carla del Ponte, izjavila je za Hinu ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

"Budući da je riječ o najtežem zločinu koji je u Hrvatskoj ikada počinjen, mi ćemo dati apsolutno svu potrebu argumentaciju da bi Hrvatska dobila taj predmet", izjavila je u telefonskom razgovoru ministrica Škare Ožbolt.

Glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY) u srijedu je podnijela prijedlog da se suđenje oficirima JNA Mili Mrkšiću, Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu, optuženima za likvidaciju najmanje 264 hrvatska zarobljenika iz Vukovarske bolnice na Ovčari 20. studenoga 1991., prepusti pravosuđu Hrvatske ili pravosuđu Srbije i Crne Gore, zavisno od odluke posebnog sudskog vijeća.

Sva trojica optuženih su u pritvoru ICTY-a, a izjasnili su se da nisu krivi ni po jednoj od osam točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja.

"Zločin je počinjen na području Vukovara, što je temelj za nadležnost hrvatskih sudova. Odluka je na sudskom vijeću, no hrvatsko pravosuđe je spremno za prebacivanje tog slučaja", kazala je ministrica Škare Ožbolt.

Naglasila je da su otvaranjem nove sudnice Županijskog suda u Zagrebu stvoreni potrebni tehnički uvjeti za suđenje za ratne zločine, te da su izabrani suci i tužitelji prošli posebnu edukaciju za preuzimanje haških predmeta u kojoj su sudjelovali predstavnici ICTY-a, te hrvatske pravne znanosti i sudstva.

Komentirajući tvrdnju da su dužnosnici SCG do sada bili agilniji od hrvatskih u traženju da se njima prepusti suđenje "vukovarskoj trojci", ministrica je kazala kako to "apsolutno ne stoji".

"Hrvatska je bila agilna u privlačenju svih predmeta vezanih za nju, uključujući i vukovarsku trojku'", kazala je Škare Ožbolt dodajući kako su ona i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić o tome u više navrata razgovarali tužiteljicom s Del Ponte.

Na pitanje ne smatra li da je optuženima za najteži ratni zločin počinjen tijekom rata u Hrvatskoj ipak trebao suditi ICTY, kazala je kako je "sud očito procijenio da u sklopu svoje 'izlazne strategije' taj predmet neće moći dovesti do kraja, pa ga je odlučio ustupiti nacionalnom pravosuđu".

"Izlaznom strategijom" koju je utvrdilo Vijeće sigurnosti UN, Haški sud treba do kraja 2008. završiti sva suđenja u prvom stupnju, a do isteka 2010. i sve žalbene postupke.

Tužiteljstvo je do sada predložilo ustupanje šest predmeta pravosuđima Hrvatske, SCG i BiH, a u srijedu 14. veljače u ICTY-u će biti održana cjelodnevna rasprava o prvom koji je podnesen - za ustupanje suđenje generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu Hrvatskoj. Pozitivna odluka sudskog vijeće u tom predmetu, utjecat će i na odluku o tome hoće li se proces odgovornima za pokolj na Ovčari biti ustupljen Zagrebu ili Beogradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙