FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prodanović: Na statusnoj konferenciji samo tehnička pitanja

ZAGREB, 4. veljače 2005. (Hina) - Na statusnoj konferenciji pred Haškimsudom u slučaju hrvatskih generala Mladena Markača i Ivana Čermakaodrađena su u petak samo tehnička pitanja, izjavio je Čermakovodvjetnik Čedo Prodanović.
ZAGREB, 4. veljače 2005. (Hina) - Na statusnoj konferenciji pred Haškim sudom u slučaju hrvatskih generala Mladena Markača i Ivana Čermaka odrađena su u petak samo tehnička pitanja, izjavio je Čermakov odvjetnik Čedo Prodanović.

"Nema nikakvih osobitih novosti. Riječ je o rutinskoj konferenciji na kojoj smo se bavili tehničkim pitanjima", rekao je Prodanović u telefonskom razgovoru za Hinu.

Generali Ivan Čermak i Mladen Markač vratili su u Zagreb 3. prosinca 2004. godine, nakon devet mjeseci provedenih u pritvoru ICTY-a i na privremenoj slobodi čekaju početak suđenja.

Žalbeno vijeće ICTY-a prihvatilo je interlokutornu žalbu branitelja Čermaka i Markača i ukinulo im pritvor, čime su uspješno okončana višemjesečna nastojanja odvjetnika i hrvatske Vlade da se ishodi njihovo puštanje na privremenu slobodu do početka suđenja. Haškom su se sudu bili dobrovoljno predali 11. ožujka prošle godine.

Generali su optuženi u šest točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjena protiv krajinskih Srba tijekom i nakon operacije Oluja, od kolovoza do studenoga 1995.

Tereti ih se po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti za progon na političkoj, vjerskoj ili rasnoj osnovi, deporatacije i prisilna preseljenja, kao zločine protiv čovječnosti, te za pljačku javne i privatne imovine, bezobzirno razaranje gradova, naselje i sela i za ubojstva, kao kršenje ratnog prava i običaja.

Optuženi su za "sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je zajednički cilj bio prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva iz regije Krajina".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙