FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Suđenje Haliloviću počinje u ponedjeljak

ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - Suđenje umirovljenom generaluArmije BiH Seferu Haliloviću, optuženom za ratne zločine počinjene nadhrvatskim civilima u dolini Neretve 1993. godine, počet će uponedjeljak, objavio je u srijedu Haški sud.
ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - Suđenje umirovljenom generalu Armije BiH Seferu Haliloviću, optuženom za ratne zločine počinjene nad hrvatskim civilima u dolini Neretve 1993. godine, počet će u ponedjeljak, objavio je u srijedu Haški sud.

Halilović, bivši ministar u vladi BiH, optužen je 2001. godine zbog ubojstva 62 hrvatska civila i jednog zarobljenog vojnika HVO-a u selima Grabovica i Uzdol u rujnu 1993., koja su počinile snage Armije BiH pod njegovim zapovjedništvom.

Optužnica ga u jednoj točki tereti po zapovjednoj odgovornosti za ubojstvo kao kršenje ratnog prava i običaja.

Halilović, načelnik Glavnog stožera Armije BiH i član ratnog predsjedništva BiH, u kolovozu 1993. imenovan je zapovjednikom operacije "Neretva '93" s ciljem zauzimanja teritorija u rukama HVO-a, od Bugojna do Mostara.

Tijekom te operacije počinjeni su neki od najtežih zločina nad Hrvatima, koje Halilović prema optužnici nije spriječio niti kaznio počinitelje. Na dan 8. rujna u Grabovici su ubijena 33 hrvatska civila, među kojima i cijele obitelji, a 15. i 16. rujna u Uzdolu 29 civila Hrvata i jedan zarobljeni vojnik HVO-a.

Tužitelj Ekkehard Withopf najavio je izvođenje 46 svjedoka, od kojih će osam dati samo pisani iskaz.

Halilović se dobrovoljno predao Haškom sudu 2001., a krajem te godine pušten je na slobodu do početka suđenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙